De fleste infarkt kan forutsees

Praktisk talt alle hjerteinfarkt kan forutsees, og de utløsende faktorene er stort sett like uansett hvor i verden du er,viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Resultatene fra en studie med mer enn 29.000 mennesker fra 52 forskjellige land, som ble publisert på konferansen European Cardiology Society, viser at de to faktorene, høyt kolesterolnivå og røyking, var ansvarlig for to tredjedeler av hjerteinfarktene i verden.

Andre faktorer var høyt blodtrykk, diabetes, bukfedme, stress, mangel på inntak av frukt og grønt og manglende daglig trening.

Å inn ta små mengder med alkohol regelmessig viste seg å redusere risikoen for hjerteinfarkt noe.

- Dette beviser at 90 prosent av den globale risikoen for hjerteinfarkt er forutsigelig, sier forskeren Salim Yusuf, medisinprofessor ved det Canadiske universitetet McMaster, på en pressekonferanse.

- Dette er gode nyheter. Det betyr at vi faktisk kan gjøre noe med det, sier Yusuf.

Funnene står i strid mot dagens holdning som antyder at kun halvparten av grunnene til infarkt kan redegjøres for .

Resultatene antyder også at det å skape bevissthet rundt risikoen for hjerteinfarkt er lettere en tidligere antatt.

Risikofaktorene er de samme i alle etniske grupper og regioner i verden, sier Yusuf. Han legger til at dette er ment som et budskap om av preventive tiltak ganske enkelt er de samme uansett hvor man er i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer