De gamle reglene

Før 1996 ble opsjon på aksjer i arbeidsforhold beskattet ved innløsning eller salg, det var altså en oppgjørsbeskatning.

Publisert

Fra 1996 til 1998 kom det imidlertid en kraftig innstramming.

De nye reglene sa at "fordelen" ved en opsjon i arbeidsforhold skulle beskattes som lønn allerede ved ervervet av opsjonen. Det gjaldt bare et unntak for verdier under 1.000 kroner. Vi fikk altså en ervervsbeskatning av opsjonen.

Dette innebar at du måtte skatte av en "kalkulert" og uviss framtidig gevinst, allerede når du fikk opsjonen.

I tillegg ble du beskattet dersom innløsningen eller salget av opsjonen ga en fordel utover den allerede skattlagte inntekten. Dette var altså en oppgjørsbeskatning som ble redusert med den inntekten som ble beskattet ved ervervet.

For å si det kort: Reglene ble ikke godt mottatt.

600.000 kroners grensen

I 1999 kunne du så få opsjoner uten å bli beskattet i ervervsåret, såfremt opsjonen hadde en beregnet fordel under 600.000 kroner.

Opsjonsgevinsten skulle først beskattes når opsjonen ble realisert, enten ved innløsning eller ved salg av opsjonen. Gevinsten av opsjonen skal så beskattes som lønn, det vil si opp til 49,3 prosent skatt.

Arbeidsgiveren din måtte også betale arbeidsgiveravgift av beløpet, og det var en stor ulempe. Men det slipper i hvert fall du som arbeidstager å bekymre deg over.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer