- De gamle vil kreve mer

Den kommende eldrebølgen vil kreve mer. Og det kommer til å koste.

Finansminister Kristin Halvorsen Foto: Rune Kongsro
Finansminister Kristin Halvorsen Foto: Rune Kongsro Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag la finansminister Kristin Halvorsen Perspektivmeldingen 2009, som tar for seg hvilke oppgaver Norge vil stå fram for i løpet av de neste 50 årene.

I tillegg til miljøproblemer og økende globalisering, er det ett punkt som opptar finansministeren: Den aldrende befolkningen. Regjeringen anslår det vil være dobbelt så mange pensjonister om 50 år enn det er i dag.

- Det kommer til å være en horde av folk med gåstoler om noen år, sier Kristin Halvorsen.

KALKULATOR: Regn ut din pensjon fra folketrygden

Vil kreve mer fra staten

Halvorsen tror ikke den kommende generasjonen eldre vil ikke ta til takke med tilsvarende tilbud som finnes for eldre i dag.

- De kommer ikke bare kommer til å kreve pensjonsordninger, men de kommer også til å kreve høyere nivåer på velferdsordningene enn det foreldrene deres gjorde. Husk at dette er de gamle '68-erne, som ikke er vant med å gå stille i gangene, sier finansministeren spøkefullt.

- De gamle vil kreve mer


Hun sier likevel det ikke er noe i veien med å kreve mer fra staten - snarere tvert imot.

- Det er sunt, alle samfunn skal ha noe å strekke seg etter og alle ønsker å gjøre ting bedre, sier Halvorsen til DinSide Økonomi.

- Men det er klart at når vi blir dobbelt så mange over 67 år i 2060 som vi er i dag, så kommer det til å bli mange som krever tjenester, og jo bedre disse tjenestene er, jo mer ressurser må bli brukt, sier Halvorsen.

Les også: Norge har forandret seg i 2009 - se hva som har skjedd

Må få flere i arbeid

Én måte å bidra til at det blir ressurser nok til utfordringene i fremtiden, er å sørge for at folk har arbeid, og holder seg lenge i arbeidslivet.

- Om vi klarer å få stadig nye grupper inn i arbeidsmarkedet vil være med på å avgjøre hvor gode vi vil være til løse de oppgavene som står foran oss, sier Halvorsen til DinSide.

Hun sier det er spesielt tre grupper som må få større innpass i arbeidslivet: Innvandrere, funksjonshemmede og eldre.

- Vi vet at innvandrere, eller barn av innvandrere, er i mindre grad enn andre inne i arbeidslivet, sier Halvorsen, som sier tilgang til utdanning for denne gruppen, sammen med holdningsendringer, er viktig for å få gruppen inn i arbeidslivet.

Les også: Nå kan det bli kaos!

Regjeringen vil legge vekt på:

 • å videreutvikle vår samfunnsmodell der det fortsatt skal legges stor vekt på gode fellesskapsløsninger. Dette er viktig for å sikre like muligheter for alle, en rettferdig inntektsfordeling og god omstillingsevne, også når befolkningens sammensetning endres. For å komme fram til gode felles løsninger på framtidens utfordringer, vil Regjeringen videreføre et godt samarbeid med partene i arbeidslivet.
 • å arbeide for sterke globale institusjoner. Spesielt viktig er det å få på plass en ny ambisiøs klimaavtale, samt styrket internasjonalt regelverk for finansinstitusjoner.
 • at Norge skal være foregangsland innen miljø- og klimapolitikk. Dette innebærer at vi fører en offensiv miljø- og klimapolitikk nasjonalt, blant annet gjennom sterk og målrettet offentlig støtte til forskning og utvikling av ny klimateknologi, og at vi overoppfyller våre internasjonale klimaforpliktelser.
 • å investere i de menneskelige ressursene. Dette betyr at det satses på barn og unges oppvekst, på mer kunnskap og på god forskning og utdanning.
 • å utvikle befolkningens arbeidsevne og motivere til økt arbeidsinnsats. Regjeringen vil legge til rette for et inkluderende arbeidsliv og et godt arbeidsmiljø, og det må lønne seg å arbeide.
 • å investere i infrastruktur som gir samfunnet god avkastning og øker den framtidige vekstevnen i alle deler av landet.
 • å bedre økonomiens virkemåte. Regjeringen vil blant annet bekjempe skatteunndragelser, legge økt vekt på grønne skatter og videreutvikle et skattesystem som gir rettferdig fordeling og god ressursbruk.
 • å fornye og effektivisere offentlig sektor. Ressursene må utnyttes best mulig og tjenestene skal tilpasses brukernes behov.
 • å føre en helhetlig næringspolitikk som bidrar til nyskaping, god omstillingsevne og høy verdiskaping.
 • å vri ressursinnsatsen fra reparasjon til forebygging. Regjeringen vil arbeide med å motvirke skader og satse mer på tiltak som kan avverge at mange støtes ut av arbeidslivet. Tidlig innsats i grunnutdanning og helse kan forebygge problemer for den enkelte og kostnader for samfunnet.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer