De gjør jobben for deg

Men sjekk at du får de beste betingelsene!

Jobben med å skaffe boliglån kan settes ut til andre, men ikke vær naiv. Foto: Colourbox.com
Jobben med å skaffe boliglån kan settes ut til andre, men ikke vær naiv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Noen bruker tid i bankene - andre velger annerledes", heter det på Bankpartners hjemmesider. Bankpartner er en av flere låneformidlere som selger boliglån til privatpersoner for noen utvalgte banker.

- Dette er veldig vanlig i for eksempel England at privatpersoner bruker institusjoner eller firmaer som oss til å skaffe dem lån, sier Tore Lie i Bankpartner. - Vi gjør jobben med å sørge for at kunden får lån, vi søker på en fornuftig måte, vi sørger for å få et ja, og vi sørger for å få dette lånet til best mulig vilkår for kunden.

Tør du låne her?

Betalt av bankene

Bankpartner blir betalt av bankene de samarbeider med, men kun i den grad de plasserer lånet. Låneagenter lever altså av returkommisjoner fra bankene de leverer lån til, og provisjonen er normalt på seks til åtte promille av det de låner ut. Når du låner tre millioner kroner, får agenten antakelig et sted mellom 18.000 og 24.000 kroner.

- Vi er ikke den største aktøren i Norge, men vi formidler for et relativt stort volum. Bankene betaler noe for det, men ikke mye. Skal man leve av dette, er man avhengig av et høyt volum, for marginene er små. Man må være flink, sier Lie.

Hvordan kan man da vite at man får gode betingelser?

- Et boliglån er et fryktelig enkelt produkt. Hvis vi tilbyr deg et lån til 2,85 prosent rente, er det enkelt for kunden å sjekke om dette er et godt tilbud. Vedkommende kan bare undersøke dette hos en av forbrukerportalene.

Lie sier at gitt at kunden ikke har noen spesielle muligheter som for eksempel statsansatte kan få hos KLP, så greier de nesten alltid å forhandle frem beste rente for kunden.

- Dette kunne vel kunden også ha greid, men vi har gjort det kostnadsfritt og tar hele jobben.

Disse lånene har alltid best rente

Ingen forpliktelse for kunden

Som forbruker bør du vite at skulle du få et tilbud fra en låneagent/låneformidler, så er det helt uforpliktende, og du kan ikke la deg presse til å låne hos akkurat den banken. Velger du å slå til på tilbudet, inngår du et låneforhold til banken, og låneagenten er ferdig med å gjøre sin del av jobben. og det er banken du forholder deg til i fremtiden.

- Når jeg blir kontaktet av en potensiell lånekunde, bruker jeg tre-fire minutter på å kunne gi et muntlig svar på hvordan kandidaten ligger an. Lån er relativt enkelt, det handler bare om inntekt og sikkerhet, gitt at du er pen i tøyet, altså at du ikke har noen betalingsanmerkninger, sier Lie.

Skal - skal ikke?

Om du lurer på om du skal benytte deg av en låneagent, har vi listet opp det vi mener er fordeler og ulemper med denne praksisen.

Fordeler:
- Er du fersk lånetaker, kan en låneagent raskt se om du er en god lånekandidat
- Tjenestene koster ingenting for deg som låner
- Tilbudet/tilbudene du får fra låneagenten, er helt uforpliktende
- Du slipper å kontakte alle bankene selv

Ulemper:
- Du kjenner ikke insentivene til låneagenten for å gi deg et lån fra akkurat den banken de velger
- Du vet ikke nødvendigvis hvilke banker låneagenten har et samarbeid med og hvilke banker du "går glipp av". De fleste agenter formidler lån til bare 2-4 banker.
- Du må opprette en relasjon til kundebehandler i din nye bank så snart lånet er signert. Da er låneagenten ferdig med å jobbe for deg.

Har du inntekt og sikkerhet i orden, kan du enkelt se hvilke banker som er best på rente akkurat nå og gjøre jobben selv:

KALKULATOR: Beste boliglån for deg akkurat nå
KALKULATOR: Hva er boligen din verdt nå?
KALKULATOR: Hvor mye kan du låne?

Se også: DinSide hjalp denne familien med boliglån

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer