- De har helse som pensjonister

Tenåringers helse er verre enn noen gang , viser ny forskning.

- Det er svært urovekkende å se at personer under 18 år har plager som assosieres med eldre, mener sykepleierstudent. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
- Det er svært urovekkende å se at personer under 18 år har plager som assosieres med eldre, mener sykepleierstudent. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere barn og unge pådrar seg plager som tidligere var forbeholdt besteforeldrene våre.

Visste du at unge gutter har økt risiko for høyt blodtrykk?

En fersk undersøkelse av tenåringers helse som er utført av skokjeden Masai Barefoot Technology (MBT) i Sverige, avslørte hofteproblemer hos drøyt halvparten av de spurte, skriver svenske Aftonbladet.

Og det er hovedsakelig de endeløse timene med tv-spill som får skylden.

Økende problem

Naprapat Cato Berger er ikke overrasket, og bekrefter at tendensene langt på vei er de samme i Norge.

- Det begynner å bli et økende problem, og vi ser for eksempel nakke- og skulderproblemer hos personer helt nede i 10-12 års-alderen. Det er svært viktig å sette søkelyset på denne utviklingen, sier han til DinSide Helse.

Berger anbefaler ungdom som bruker mye tid foran skjermen til å legge inn pauser, og passe på at de ikke overanstrenger armene. Og forsøk å kombinere med litt fysisk aktivitet, råder han.

- Det beste er å komme seg ut i skog og mark, og bevege seg på variert underlag. Disse rygg- og kneplagene som det refereres til i undersøkelsen kan lett oppstå over tid når man ikke får brukt støttemuskelaturen, som styrkes av å bevege seg i variert terreng, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer