- De har helse som pensjonister

Tenåringers helse er verre enn noen gang , viser ny forskning.

- Det er svært urovekkende å se at personer under 18 år har plager som assosieres med eldre, mener sykepleierstudent. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
- Det er svært urovekkende å se at personer under 18 år har plager som assosieres med eldre, mener sykepleierstudent. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere barn og unge pådrar seg plager som tidligere var forbeholdt besteforeldrene våre.

Visste du at unge gutter har økt risiko for høyt blodtrykk?

En fersk undersøkelse av tenåringers helse som er utført av skokjeden Masai Barefoot Technology (MBT) i Sverige, avslørte hofteproblemer hos drøyt halvparten av de spurte, skriver svenske Aftonbladet.

For mange timer på rumpa i statiske stillinger gjør ungdom gamle før tiden, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
For mange timer på rumpa i statiske stillinger gjør ungdom gamle før tiden, ifølge ny forskning. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer


Og det er hovedsakelig de endeløse timene med tv-spill som får skylden.

Økende problem

Naprapat Cato Berger er ikke overrasket, og bekrefter at tendensene langt på vei er de samme i Norge.

- Det begynner å bli et økende problem, og vi ser for eksempel nakke- og skulderproblemer hos personer helt nede i 10-12 års-alderen. Det er svært viktig å sette søkelyset på denne utviklingen, sier han til DinSide Helse.

Berger anbefaler ungdom som bruker mye tid foran skjermen til å legge inn pauser, og passe på at de ikke overanstrenger armene. Og forsøk å kombinere med litt fysisk aktivitet, råder han.

- Det beste er å komme seg ut i skog og mark, og bevege seg på variert underlag. Disse rygg- og kneplagene som det refereres til i undersøkelsen kan lett oppstå over tid når man ikke får brukt støttemuskelaturen, som styrkes av å bevege seg i variert terreng, sier han.

Les også: Spiller seg syke på tv-spill

Urovekkende utvikling

- Det er svært urovekkende å være vitne til at personer under 18 år har plager som vanligvis assosieres med eldre. Tendensen er at dagens unge blir gamle i kroppen lenge før tiden og flere har helse som pensjonister, sier sykepleierstudent Joshua Wies til Aftonbladet.

Ifølge rapporten fra MBT er all tiden som brukes på PC- og TV-spill hovedårsaken til den dystre utviklingen. Kroppene brytes gradvis ned som følge av endeløse timer med stillesittende spilling.

Les også: Menns hjerner trigger spilleglede

Blir ikke stimulert

Dårlig holdning, lite mosjon og mye hardt underlag for føttene gjør ikke saken bedre. 84 prosent av de spurte i undersøkelsen svarte at de stort sett går på betong og asfalt i løpet av dagen.

- Hvis man utelukkende beveger seg på flatt og hardt underlag blir ikke musklene i kroppen tilstrekkelig stimulert, noe som vil føre til dårlige rygger og vonde ledd, sier Wies.

Av de 1050 ungdommene som deltok i undersøkelsen oppga 76 prosent av de spurte å ha smerter i leddene, mens 63 prosent sleit med kneplager. 53 prosent hadde skeiv rygg og 40 prosent oppga å ha vondt i bena.

Les også: Slappe fedre – fete barn


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer