De harde 30-åra

Utdanning og nøktern livsstil legger grunnlaget for din økonomiske fremtid.

Publisert
Sist oppdatert

I denne alderen etablerer folk seg på ordentlig. Man har fått seg bolig- og bil og man betaler på studielånet – som ikke er for høyt dersom man fullførte studiene til riktig tid i 20-åra.

- Har man vært flink og levd nøkternt står man sterkere i det økonomiske presset, sier Agnes Bergo. – Man bør konsentrere seg om å holde gjelden så lav som mulig; en bør betale ned på den man har og unngå forbrukslån. Slik blir man økonomisk friere, sier Agnes Bergo.

Man bør også forsøke å jobbe mest mulig:

- Men det er hardt å holde koken når man har en toåring, en ny baby og kanskje gjerne vil ha en til. En kan gjerne være hjemme et år, men man bør vite konsekvensene av dette verdivalget.

Aud-Helen Rasmussen, forbrukerøkonom i DnB Nor slutter seg til Bergos råd, men legger til at den parten som i en periode ikke jobber – vanligvis kvinnen, bør sørge for å få kompensasjon:

- Når regnestykket skal settes opp i forhold til hjemmearbeidsperioder, er det lett å glemme at arbeidsgiver ofte har gode pensjonsordninger, og som man ved å være hjemme mister. Det er også viktig å huske at pensjonspoeng ikke deles ved skillsmisse. Par bør sette seg ned å finne kompensasjoner for det tapet den hjemmeværende får, sier Rasmussen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer