Høye strømpriser

- De høye strømprisene blir kortvarige

Men nettleien kan komme til å øke kraftig på sikt.

KRAFTIG PRISØKNING: Den lange perioden med uvanlig varmt vær har ført til at strømprisen har mer enn doblet seg i forhold til samme tid i fjor. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
KRAFTIG PRISØKNING: Den lange perioden med uvanlig varmt vær har ført til at strømprisen har mer enn doblet seg i forhold til samme tid i fjor. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke viste strømbørsen Nord Pool at strømprisen lå på det dobbelte sammenlignet med samme tid i fjor. Og denne uka gikk prisene ytterligere opp.

I Sørøst-Norge ligger strømprisen nå på 65,97 øre pr. kilowattime, i Sørvest-Norge på 64,62, i Midt-Norge på 65,44 og i Nord-Norge på 50,55.

Til sammenligning lå prisene i juli i fjor gjennomsnittlig på 30,80 i Sørøst-Norge og Sørvest-Norge, 29,42 i Midt-Norge, 30,76 i Vest-Norge og 18,47 i Nord-Norge.

Mange frykter at den ekstremt varme og tørre sommeren vil føre til at de høye prisene vil fortsette inn i vintersesongen, når folk begynner å fyre.

Men selv om det skulle skje, er det liten grunn til å frykte at dette vil bli en permanent situasjon, mener redaktør Anders Lie Brenna i kraftbransjenettstedet EnerWE.no.

- Nettleien er verre

- Det ville overraske meg om vi får se slike lange, varme og tørre somre framover. Vi vil nok ligge mer på normalen, noe som ikke gir de store svingningene, sier Lie Brenna til Dinside.

GÅR OVER: Dagens pris på strømforbruk er unormalt høy. Redaktør Anders Lie Brenna i bransjenettstedet EnerWE tror den skal tilbake til normalen igjen snart. Han er mer bekymret for nettleieprisen framover. Foto: enerWe.no
GÅR OVER: Dagens pris på strømforbruk er unormalt høy. Redaktør Anders Lie Brenna i bransjenettstedet EnerWE tror den skal tilbake til normalen igjen snart. Han er mer bekymret for nettleieprisen framover. Foto: enerWe.no Vis mer

Han har liten tro på at prisen på selve strømforbruket vil øke framover. Derimot tror han på et hopp i nettleieprisen. Altså den delen av strømregningen som ikke gjelder forbruk.

- Nettene i Norge skal oppgraderes med 140 milliarder kroner i åra som kommer. Dette vil trolig gi en økning i nettleien på mellom 23 og 30 prosent. Samtidig vil vind- og solenergi begynne å gjøre seg sterkere gjeldende. Et internasjonalt marked som virker prisregulerende vil også bidra til at vi neppe vil se noen store forandringer i totalprisen for forbrukere lenger framover.

- Bør senke el-avgiften

Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge mener at tiden nå er inne for å senke el-avgiften, som i dag utgjør 35 prosent av strømregningen din.

– Vi har merket en økt bekymring for strømprisene gjennom året. Signalet for høsten er jo at dette nivået ser ut til å fortsette, sier han til NRK.

Dette får du på strømregningen

  • Strømregningen er delt i tre: Strømforbruk, nettleie og avgifter til staten.
  • Du kan velge mellom fastpris og spotpris på forbruket. Spotprisen følger kraftbørsen, der prisene varierer med prisen på strøm internasjonalt. Været spiller en stor rolle her.
  • Nettleien går til det lokale nettselskapet og dekker kostnaden til strømtransport. Denne består av en fast del og en variabel del som er avhengig av forbruket. Innbakt i nettleien er også en avgift på 1 øre/kWh til Energifondet.
  • Staten tar en forbruksavgift på 16,58 øre pr. kilowattime. 25 prosent moms blir til slutt beregnet av samlet beløp.
  • Det er unntaksordninger for Finnmark og en del kommuner i øvrige Nord-Norge.

    Kilder: Store Norske Leksikon, Statsbudsjettet 2018

Bytte leverandør eller binde prisen?

De høye prisene gjør det utvilsomt fristende å bytte strømleverandør.

Men prisene svinger, og det er ikke sikkert det vil lønne seg på lengre sikt.

Lie Brenna stiller spørsmål ved hele markedsordningen og måten strømleverandørene tjener penger på.

- Dette er i virkeligheten et mellomledd mellom kraftbørsen og oss vanlige forbrukere. Vi ser at strømprisen svinger fra time til time, og at det de tilbyr oss er en gjennomsnittspris, pluss profitten de selv tar. Hadde det ikke vært bedre om forbrukerne selv kunne koble seg til børsen, noe de nye strømmålerne gir mulighet for? Da kunne vi planlagt strømforbruket bedre, og dermed redusert utgiftene.

Redaktøren anbefaler ikke å binde strømprisen. Han har mer tro på å planlegge strømforbruket bedre.

- Jeg har selv satt meg ned og sett på hvor jeg kan spare. Hva betyr det å installere peis? Er det smart med varmepumpe? Her kan det nok være vel så mye å spare som å skifte strømleverandør, mener Brenna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer