De lever på 8000 kroner

Om du synes du betaler mye i Norge, bør du ta en titt på levestandarden i Syd-Europa.

Publisert
Sist oppdatert

Maria García driver en internettkafe sentralt i Madrid. For en full måned i denne jobben får hun utbetalt 700 euro. For å kunne forsørge seg selv og sønnen, jobber hun ekstra på togstasjonen om kveldene.

Leiligheten hun bor i koster 500 euro i måneden. Dette utgjør så mye at hun og sønnen ikke kan bo der alene til tross for at hun har to inntekter, så to av værelsene er leid ut.

Dersom du tror at dette er en spansk ekstremsituasjon så tar du feil: las mileuristas - tuseneuristene - er et søreuropeisk faktum.

Lavtlønnet

Den spanske tuseneuristen tjener som navnet indikerer 1.000 euro per måned. Navnet oppstod da en Carolina Alguacil skrev et brev til dagsavisen El País med tittelen, Jeg, en tuseneurist.

Den typiske tuseneurist er født mellom 1968 og 1982 og er svært høyt utdannet, snakker flere språk, men bor ikke som Maria i leilighet utenfor barndomshjemmet, men derimot sammen med mor og far - det til tross for at de fleste er godt over 30.

Hele 30 prosent av 35-åringene har ikke kommet seg ut av mors og fars favn, og i aldersgruppen 25-29 år utgjør de hjemmeboende hele 63 prosent. For dem som likevel søker seg ut av foreldrenes hjem er delt leilighet løsningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer