Boliglån

De med små boliglån betaler ofte dyrt

Det er mye som skiller de laveste boliglånsrentene og rentene de største bankene opererer med.

MER ENN RENTE: Du må gjerne betale månedlige gebyr i tillegg til avdrag og høye renter på boliglånet ditt. Dette kan du unngå ved å prute eller rett og slett gjøre et bankbytte. Sjekk hvor god rente du kan få i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
MER ENN RENTE: Du må gjerne betale månedlige gebyr i tillegg til avdrag og høye renter på boliglånet ditt. Dette kan du unngå ved å prute eller rett og slett gjøre et bankbytte. Sjekk hvor god rente du kan få i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Torsdag 20. august kom sentralbanken med ny rentebeslutning - styringsrenta er fortsatt på rekordlave 0 prosent - og den uendrede renta betyr fortsatt lave boliglånsrenter.

Ifølge Finansportalen er dette de beste rentetilbudene på ordinære boliglån etter belåningsgraden din per 19. august 2020:

  • For 50 prosent belåningsgrad - 1,44 prosent effektivt
  • Fra 55 til 70 prosent belåningsgrad - 1,49 prosent effektivt
  • For 75 prosent belåningsgrad - 1,56 prosent effektivt
  • For 85 prosent belåningsgrad -1,91 prosent effektivt
DREAMS: Denne appen skal gjøre det enklere for deg å betale ned gjeld. Video: Dreams Vis mer

Dyrere med små lån

Ser vi på rentene landets to største banker tilbyr, er de derimot noe høyere enn de laveste tilbudene over.

Hva er forskjell på nominell og effektiv rente?

Når vi snakker om rente, er det den effektive renta du bør forholde deg til. I motsetning til nominell rente, tar den effektive hensyn til nominell rente, betalingshyppighet og termingebyr - det er rett og slett ei «totalrente».

DNB har følgende veiledende priser på boliglån inntil 75 prosent av boligverdi:

  • Lån fra 4.000.000 til 10.000.000 kroner har effektiv rente på 1,95 prosent
  • Lån mellom 2.000.000 og 4.000.000 kroner har effektiv rente på 2,13 prosent
  • Lån under 2.000.000 kroner har effektiv rente på 2,42 prosent

Nordea har på sin side disse veiledende prisene på ordinære boliglån:

Belåningsgrad Lånebeløp Effektiv rente
Innenfor 75 prosent av boligverdiOver fire millioner kroner1,84 prosent
Mellom to og fire millioner kroner2,05 prosent
Under to millioner kroner2,30 prosent
Innenfor 85 prosent av boligverdiOver fire millioner kroner1,95 prosent
Mellom to og fire millioner kroner2,15 prosent
Under to millioner kroner2,40 prosent

Begge bankene tilbyr noe lavere rente til unge kunder, de som kvalifiserer til grønt boliglån, de som er medlem av spesielle foreninger/organisasjoner og/eller er «premium-kunder».

Som du ser stiger renta hos DNB og Nordea jo lavere lånebeløpet er. Dette står i motsetning til Bulder Bank, for eksempel, som har en «rentestige» hvor renta blir lavere desto mer av lånet som blir nedbetalt.

- Bør bytte bank

Denne observasjonen stemmer på mange måter overens med en undersøkelse Renteradar har gjennomført blant drøyt to tusen av sine brukere fra 1. juni fram til i dag, en periode der de fleste bankene har effektuert det siste rentekuttet for kundene sine:

Lånestørrelse - Gruppe Gjennomsnittlig effektiv rente Gjennsnittlig differanse mot beste tilbud Andel brukere i gruppen
Mindre enn to millioner1,96 %0,57 %-poeng32 %
Fra to til fire millioner1,79 %0,34 %-poeng45 %
Over fire millioner1,65 %0,23 %- poeng23 %

Sindre Noss i Renteradar påpeker det åpenbare, at de med små boliglån betaler høyest rente, og at denne kundegruppa dermed har mye å spare på å bytte bank.

- I utgangspunktet burde kunder med små boliglån få en lavere boliglånsrente enn de med store boliglån, siden de med små lån ofte har bedre sikkerhet, altså lav belåningsgrad, og enklere kan betjene renter og avdragsbetalinger, sier Noss til Dinside.

Han peker videre på flere årsaker til at de med små boliglån betaler høye renter, blant annet følgende:

  • De månedlige termingebyrene flere banker har (andre, derimot, er gebyrfrie) som er uavhengig av lånestørrelse. Disse gebyrene legges som regel til den nominelle renta bankene har, slik at den effektive renta blir høyere.
  • Det er som regel boliglånskunder over 34 år som har små lån, hvilket betyr at de ikke få de beste betingelsene sammenlignet unge under 34 år.

Hva er Renteradar?

Renteradar.no eies og driftes av Forbrukerøkonomene AS, som framholder at de kjenner rentemarkedet godt, samt har bred erfaring innenfor bank, finans og teknologi. De samarbeider med Virdi og Boligmappa, får data levert fra Finansportalen og kundene deres er Sbanken, Bulder Bank og Landkreditt Bank.

Viktig med bevisste forbrukere

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet mener tolkningene til Renteradar på prisforskjellene mellom grupper av lånetakere virker rimelige.

- Norske banker opplever ikke tap på boliglån, de er nemlig velsignet med pliktoppfyllende boliglånskunder, et sterkt kreditorvern og handlingskraftige myndigheter. Hvis man utfører et normalt godt bankhåndverk på dette utgangspunktet, blir det heller ikke tap på boliglån for bankene, sier Jensen til Dinside.

- Det er ikke noe galt i banker har en strategi for å tjene penger - alt annet ville vært urovekkende - men dette må motsvares med at forbrukere har kilder som gir dem full oversikt over tilbudene som finnes i markedet, som videre må kunne sammenlignes, fortsetter Jensen.

Fagdirektøren legger til at det også må være så lave flyttebarrierer som mulig for bankkundene. Med dette på plass blir det vanskelig for bankene å sette urimelig høye priser på sine produkter, eller drøye rentekutt, som vi så eksempler på i vår da styringsrenta droppet.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

DNB og Nordea: - Vi er konkurransedyktige

Dinside har henvendt seg til både DNB og Nordea med spørsmål om hvorfor de priser boliglånene sine høyere enn andre banker.

- Det er tøff konkurranse om boliglånskundene, og dét er bra for forbrukerne. Hvilke banker som gir lavest pris for de ulike kundesegmentene, har variert over tid, og det vil det antageligvis også gjøre i fremtiden, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Anundsen Vilming i DNB til Dinside.

- Våre kunder har, og skal ha, konkurransedyktige priser over tid. Boliglån er et individuelt produkt, og vi gjør alltid vurderinger knyttet til betalingsevne, vilje og sikkerhet, fortsetter hun.

Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea, framholder også at de har mål om å være konkurransedyktige på pris, noe de opplever at der er.

- I mai og juni hadde vi stor pågang både fra nye og eksisterende kunder om nye lån og betingelser på lån. Pågangen skyldtes nok renteendring og mye fokus på renter i media. Dette har imidlertid roet seg ned nå, sier Ekrem til Dinside.

- Ved slike henvendelser får kundene en individuell vurdering og får en pris ut ifra blant annet risiko rundt betjeningsevne og sikkerhet for lånet, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer