Fondssparing

De mest populære indeksfondene

Dinside har spurt et knippe banker hvilke indeksfond deres kunder helst velger.

SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vil du starte med fondssparing, men vet ikke hvilke fond du skal satse på?

Forbrukerrådet har i tidligere analyser kommet fram til at vanlige forbrukere er mest sannsynlig tjent med å velge globale indeksfond. Basert på historikken kan forbrukerne nemlig forvente å komme dårligere ut ved å velge aktive, globale aksjefond.

- Av de ulike typene fond som finnes i markedet, viser våre analyser basert på erfaringer fra fondsmarkedet de siste 20 årene, at de mest fordelaktige fondene for forbrukere er globale indeksfond, sa fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet nylig til Dinside, og la til:

- Det betyr at de billigste fondene er mest fordelaktige for folk flest.

Populært

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet sier at indeksfond utgjør rundt en tredel av samlet forvaltningskapital i aksjefond hos deres kunder.

- Indeksfondenes økende popularitet kan forklares ved lave kostnader, god risikospredning, samt at de fleste aktive aksjefond taper mot sammenlignbare indeksfond målt etter kostnader, sier Sættem til Dinside.

Andelen indeksfond av totalmarkedet for aksjefond har vært økende i mange år, og Sættem tror trenden vil fortsette. Denne oppfatningen deler investeringsdirektør Joar Hagatun i Kron også:

- Nordmenn flest burde hatt flere penger i indeksfond, for å få ned kostnadene. Vi tror at den gode trenden med at flere og flere flytter fra dyre og dårlige aktive fond til indeksfond vil fortsette de neste årene, sier Hagatun til Dinside.

INFLASJON: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på konto. Video: Stig B. Fiksdal. Vis mer

De mest populære indeksfondene

Hos de ulike aktørene som tilbyr aksjesparekonto (ASK) kan du ofte velge mellom flere indeksfond. Dinside har derfor spurt dem om hvilke indeksfond som er de mest populære blant kundene.

DNB:

 • DNB Global Indeks
 • DNB Norge Indeks
 • DNB Norden Indeks A
 • DNB USA Indeks
 • DNB Global Marked Valutasikret

Nordea tilbyr kun ett indeksfond i frie fond: «Nordea Global Passive» med 0,4 prosent i forvaltningsprovisjon.

Kron:

 • KLP AksjeGlobal Indeks V
 • DNB Global Indeks N
 • KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar
 • KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II
 • DNB Norden Indeks N

Nordnet:

 • Nordnet Indeksfond Global ESG
 • Nordnet Indeksfond Norge
 • DNB Global Indeks
 • KLP AksjeGlobal Indeks V
 • KLP AksjeGlobal Indeks IV

Storebrands rådgivere opplever at deres «Indeksfond Alle Markeder» er veldig populært for privatsparere. I tillegg ønsker mange å spare i indeksfondet «Global ESG A» og «Global ESG Plus A», som er fossilfrie, globale aksjefond for de som ønsker et mer bærekraftig indeksfond.

Dette er de billigste indeksfondene

Fond Gebyr Avkastning siste sju år
KLP AksjeNorden Indeks0,18 %15,12 %
KLP AksjeNorge Indeks II0,18 %8,90 %
KLP AksjeGlobal Indeks V0,18 %n/a
Handelsbanken USA Index Criteria0,20 %20,82 %
Handelsbanken Europa Index Criteria0,20 %10,41 %
Storebrand Indeks - Norge0,20 %9,00 %
Alfred Berg Indeks C0,20 %8,93 %
Storebrand Indeks - Alle Markeder N0,20 %0,83 %
KLP AksjeAsia Indeks III0,20 %n/a
KLP AksjeEuropa Indeks III0,20 %n/a

Kilde: Finansportalen.no/plassere-penger/indeksfond

- Du trenger bare ett fond

En fondsspareavtale med et fast månedlig trekk er en veldig god strategi, ifølge forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand:

- Som privatperson bør du helst ikke prøve å «time» markedet, da de færreste får til dette. En spareavtale gjør at du får kjøpt fondsandeler både når børsen er høyt og lavt priset, sier hun til Dinside.

Sett at du vil starte med fondssparing og opprette en fast månedlig spareavtale på 500 kroner - er det lurt å sette alt i ett fond?

- Hvis du oppretter sparing i et globalt indeksfond, trenger du i utgangspunktet ikke spare i mer enn ett fond. De har nemlig god spredning på mange aksjer over hele verden, svarer Tvetenstrand.

Spareøkonom Sættem er enig:

- Det enkleste er ofte det beste. Jeg vil derfor anbefale å sette alt i ett globalt indeksfond. Da sprer du pengene over store deler av verden og på over tusen store selskaper, du slipper å følge med og kan legge spareavtalen i «skuffen», for så å ta den frem igjen om noen tiår, når du trenger pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer