De mest populære skolene

Universitetet i Oslo er førstevalget for flest søkere til høyere utdanning.

KAMP OM PLASSENE: Norges Veterinærhøgskole har flest søkere per studieplass, dette er med andre ord skolen med mest kamp om plassene. Foto: NVH
KAMP OM PLASSENE: Norges Veterinærhøgskole har flest søkere per studieplass, dette er med andre ord skolen med mest kamp om plassene. Foto: NVH Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er historisk mange som har søkt om plass på høyskoler og universiteter.

– Dette er det høyeste antall søkere vi har hatt i Samordna opptaks historie, sier Bente Ringlund Bunæs, daglig leder i Samordna opptak i en pressemelding.

– Økningen er større enn det veksten i ungdomskullene skulle tilsi, og det er heller ingen nye læresteder eller studier som kan forklare den store økningen. Det ser ut til at det er en økt interesse for høyere utdanning i befolkningen, sier hun videre.

Samordna opptak (SO) har per april 2012 registrert rundt 115.800 søkere til høyere grunnutdanning. Det er cirka 7.000 (opp 6,6 prosent) flere søkere enn i 2011.

De mest populære utdanningsinstitusjonene

Det er Universitetet i Oslo som er det mest populære studiestedet, 17.373 søkere har UiO som førstevalg på studiested. Deretter følger Høgskolen i Oslo og Akershus (HIOA) med 12.749 søkere med dette som førstevalg.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er den tredje mest populære utdanningsinstitusjonen, med 11.945 søkere med dette som førstevalg.

Kamp om plassene

Èn ting er hvilken skole som er mest populær, og en annen ting er hvilken utdanningsinstitusjon som er mest populære i antall søkere per ledig plass.

Her kan du se topp ti over hvilke utdanningsinstitusjoner som har færrest studieplasser per søker som har dette som førstevalg. Eller med andre ord: Dette er skolene med den hardeste kampen om plassene:

Flest søkere per studieplass
Nr.LærerstedFørstevalg pr. plasser
1Norges veterinærhøgskole10,73
2Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo10,24
3Norges idrettshøgskole5.24
4Norges Handelshøyskole5.23
5Politihøgskolen3.33
Kilde: Samordna opptak


Mest populære studier

Av utdanningsområdene med over tusen studieplasser har teknologiske fag størst økning med en oppgang på 20 prosent. Deretter følger pedagogiske fag (+ 14 prosent), jus (+ 11,8 prosent) og lærer (11,7 prosent)

Dette er de mest populære studiene i antall søkere som har dette som førstevalg:

Mest populære studier
SkoleStudiumSøknader førstevalg
Norges HandelshøyskoleSiviløkonomutdanningen2301
Universitetet i OsloRettsvitenskap (jus), start høst2261
Universitetet i BergenRettsvitenskap1660
PolitihøgskolenPolitiutdanning, Oslo1361
Universitetet i OsloPsykologi profesjon, start høst1044
Høgskolen i Sør-TrøndelagØkonomi og administrasjon1003
Universitetet i OsloMedisin, start høst973
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitetMedisin870
Norges idrettshøgskoleIdrettsvitenskap851
Høgskolen i Sør-TrøndelagSykepleierutdanning844
Kilde: Samordna opptak


Utdanningsområdet helsefag, som er det største utdanningsområdet, har en økning på 4,1 prosent. Av helsefagene er vernepleier (+ 24,7 prosent), sykepleier (+ 7,5 prosent) og medisin (+ 6,4 prosent) blant de utdanningstypene med størst økning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer