De mest trendy jobbene for ti år siden

For ti år siden var det trendy å jobbe som webdesigner og dj.

TOPP FOR TI ÅR SIDEN: Webdesigner og disk jockey  var de to mest trendy yrkene DinSides lesere kunne tenke seg for ti år siden. Foto: DinSide
TOPP FOR TI ÅR SIDEN: Webdesigner og disk jockey var de to mest trendy yrkene DinSides lesere kunne tenke seg for ti år siden. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2000 spurte vi våre lesere om hvilke jobber som var mest trendy der og da. Mange stemmer kom inn, og resultatet er nesten ikke til å tro:

Over 20 prosent svarte at web-designer var den mest trendy jobben i kongeriket Norge i begynnelsen av 2000-tallet.

De neste ti årene skulle vise seg at internett tok verden med storm, men det er likevel overraskende at så mange mente dette var det mest trendy yrket den gangen.

LES OGSÅ: Her er det flest ledige stillinger

Dj og aksjemegler

Den litt uhøytidelige undersøkelsen viser også at mange nordmenn ønsket bekvemme arbeidstider og høyt støynivå; 12 prosent av stemmene falt på disk jockey, dj eller som det står i artikkelen fra samme tid: platesnurrer. «Platesnurrere og DJ'er utstråler en aura av kreativitet og frihet - blant annet fordi platesnurrere som DJ Abstract og Norman Cook mikser sammen musikk og gir det ut på plate», heter det i DinSides artikkel om saken.

Det tredje mest trendy yrket på den tiden var i en helt annen bransje enn de to foregående: 9 prosent av leserne som svarte på undersøkelsen ville bli aksjemeglere.

Her ser du topp ti-listen over de mest trendy jobbene for ti år siden, stemt frem av DinSides lesere. Artikkelen fra oktober 2000 finner du ved å følge denne lenken.

De mest trendy jobbene i 2000
#JobbProsent
av stemmene
1Web-designer21
2Disc jockey12
3Aksjemegler9
4Kaffebar-innehaver7
5Art director (reklame)6
6Diplomat5
7Arkitekt5
8Kokk4
9Bartender4
10Fotograf4


Dagens drømmejobber

Mye har skjedd på ti år, og det er tvilsomt at webdesigner ville toppet en slik liste i 2010. En undersøkelse fra Manpowers svenske avdeling gir en pekepinn på hva folk i Skandinavia drømmer om å jobbe som.

I denne listen, som DinSide publiserte tidligere i år, kommer det frem at våre kjære naboer aller mest drømmer om å få seg en jobb som ingeniør. Entreprenør, forfatter og personalsjef kom også høyt opp på listen.

- Drømmejobben skal fremfor alt være spennende og personlig utviklende, deretter prioriteres muligheten for stor personlig frihet, fulgt av muligheten til å hjelpe andre, konkluderte Manpower Sverige.

Ifølge den svenske undersøkelsen, er ikke høy lønn det som lokker mest med drømmejobben. Status og hvorvidt arbeidsplassen er sikker og trygg er heller ikke så viktig.

Det som teller, i hvert fall for svenskene, er at jobben er spennende og personlig utviklende. Mulighet til stor personlig frihet er også viktig.

SYV TIPS: Gjør et godt inntrykk på jobbintervjuet
10 MYTER AVSLØRT: Bør du ha bilde av deg selv på cv-en?

Slik får du drømmejobben

Jobben du alltid har drømt om, kan bli en realitet, dersom du spiller kortene dine riktig. Manpower har sydd sammen en liste på seks punkter som kan hjelpe deg på vei til fra drøm til virkelighet i din jobbsøken.

1. Finn din drivkraft. Finn ut hva du brenner for.

2. Finn ut hva de store målene dine er og visualiser dem. Prøv å tenke deg hvordan det vil føles når du har oppnådd målet ditt. Skap deg noen delmål, og husk å feire dem når de er oppnådd.

3. Nettverk. Finn ut hvilke personer du kjenner som kan hjelpe deg nå målet.

4. Følg med i mediene. Se hva som blir skrevet om din drømmejobb eller drømmebedrift. Vær aktiv og interessert.

5. Kartlegg hvor drømmejobben finnes. Ta spontan kontakt med bedriften og med de rette vedkommende.

6. Vær personlig, men profesjonell når du melder din interesse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer