De nye strømprisene

STRØM: De nye strømprisene er nå lagt ut, og heldigvis: Prisene går nedover. Likevel betaler du fortsatt langt mer enn normalt. Pass derfor på at du velger den billigste leverandøren. Et enda bedre tips er antagelig å gå fra variabel strømpris til spotpris.

Publisert
Sist oppdatert


Det verste priskaoset i strømmarkedet ser ut til å være over for denne gang. Det ser vi best på at flere og flere strømleverandører har trukket sine tidligere varsler om økning i prisene.

Ikke bare idyll

Likevel: Strømmen er fortsatt dyr.

En generell tendens er at strømleverandørene er flinke til raskt å øke prisnivået ut til kundene når kraftprisen på Nord Pool går opp.

Når prisene på kraftbørsen går ned igjen, er de imidlertid ikke like raske til å senke prisene ut til deg.

Pass derfor på at du ikke betaler mer for strømmen enn du må. Har du en strømleverandør som er treg med å sette ned prisen bør du absolutt bytte til en billigere leverandør.

Trykk her for å se de nye prisene hos de landsdekkende strømleverandørene

Tid for spotpris

Spotpris- eller markedspris for strøm betyr at du betaler den samme prisen som grossistene betaler for strøm på den nordiske strømbørsen Nordpool. Denne prisen varierer svært raskt, og i takt med tilbud og etterspørsel på spotmarkedet.

I tillegg til selve spotprisen må du betale forbruksavgift til staten på 9,5 øre kWh, merverdiavgift, og et påslag per kWh til strømleverandøren. Påslaget skal dekke strømleverandørens kostnader og fortjeneste.

Fordeler & ulemper med spotpris

Ulempen med spotpris er at prisøkninger på Nord Pool straks vil gi utslag på strømregningen din. Men samtidig: Når strømprisen på Nord Pool senkes - så vil også din strømregning nyte godt av prisfallet med en gang.

Ingen kjenner spotprisen for februar måned, men prisen på terminkontrakter kan gi en pekepinn. Per i dag ligger disse på rundt 37 øre per kWh. Om dette vil bli spotprisen neste måned, burde du kunne oppnå en strømpris på 60/65 øre per kWh - alt inkludert.

Med andre ord: Holder prognosen stikk vil du med spotpris kunne spare mellom 12 til 34 øre per kWh - sammenlignet med å ha variabel strømpris hos de landsdekkende strømleverandørene.

Trykk her for å se de nye prisene hos de landsdekkende strømleverandørene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer