De oppskrytte fradragene

Det er dessverre ikke alle som kan spare tusenlapper på å saumfare Lignings-ABCen etter fradragsposter. Se om du tilhører en gruppe som kan.

Publisert
Sist oppdatert

Vårt utgangspunkt er enkelt: Er du i tvil om et fradrag er berettiget?

Da bør du føre det opp allikevel, forklar så godt du kan og legg ved dokumentasjon, for så å la likningskontoret avgjøre. Her har du ingenting å tape.

For å unngå falske forhåpninger bør du likevel sjekke sammenhengen med minstefradraget. Så lenge totalsummen av fradragene dine ikke overstiger minstefradragets størrelse, så vil nemlig fradragene bli konsumert av minstefradraget. Og dessverre, dette er situasjonen for de aller fleste av oss.

Framgangsmåten blir derfor: Sammenlign størrelsen på dine fradragsposter med størrelsen på minstefradraget, og sjekk om du har hatt utgifter som kan gi rett til fradrag i tillegg til minstefradraget.

Hva er minstefradrag, og hvor stort er det?

Minstefradraget er et standardfradrag som gis i stedet for dine virkelige utgifter/kostnader

Minstefradraget vil i de fleste tilfeller være forhåndsutfylt i selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister. Minstefradraget skal uansett utgjøre 24 prosent av inntekten din, men er begrenset både nedad og oppad: Du får minimum 4.000 kroner, (med mindre inntekten er lavere )og maksimalt 45.700 kroner i fradrag. Har du større utgifter enn det som dekkes av minstefradraget, kan du likevel kreve fradrag for dine dokumenterte faktiske utgifter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer