De oppskrytte fradragene

SKATT: Joda. Det er fristende å lese om alt du kan trekke fra på skatten. Men dessverre blir det med drømmen for de fleste av oss.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det høye minstefradraget gjør at det er liten vits for vanlige lønnsmottagere å saumfare lignings-ABCen på jakt etter spesialfradrag.

Så lenge totalsummen av fradragene dine ikke overstiger minstefradragets størrelse, blir de nemlig konsumert av minstefradraget. Og dessverre, dette er situasjonen for de aller fleste av oss.

Før du leser side opp og side ned om de utallige fradragene, bør du derfor først sammenligne størrelsen på dine fradragsposter med størrelsen på minstefradraget.

Hvor stort er minstefradraget?

Minstefradraget vil i de fleste tilfeller være forhåndsutfylt i selvangivelsen for lønnstakere og pensjonister. Minstefradraget skal utgjøre 23 prosent av inntekten din (lønn, pensjon og bidrag), men er likevel begrenset både nedad og oppad.

  • Du får minimum 4.000 kroner,
  • og maksimalt 43.000 kroner i fradrag.
Har du større utgifter enn det som dekkes av minstefradraget, kan du likevel kreve fradrag for dine dokumenterte faktiske utgifter.

Mer om minstefradraget

Det er utgiftene til inntekts ervervelse som er fradragsberettigede. For eksempel utgifter til hjemmekontor, arbeidsklær, verktøy og faglitteratur, samt utgifter i forbindelse med flytting for å overta en ny stilling.

Som vanlig lønnstaker eller pensjonist får du imidlertid et ferdig utfylt fradrag i din alminnelige inntekt. Dette er er altså minstefradraget - og gjør at du slipper å dokumentere alle dine utgifter.

Kan du tape penger på å kreve fradrag i stedet for minstefradrag?

Har du faktiske utgifter som overstiger minstefradraget, vil det altså lønne seg å føre opp disse i stedet. Enkelte er likevel redde for at de vil tape penger på å føre opp fradrag - dersom en fradragspost vil bli avvist av likningskontoret.

Eksempel: La oss si at du krever fradrag for utgifter på 56.600 kroner, men ikke får godkjent en utgiftspost som utgjør 30.000 kroner.

Vil du da tape disse pengene og kun få fradrag for 26,600, eller vil du få fradrag tilsvarende minstefradraget uansett?

- Du skal minimum få et beløp tilsvarende minstefradraget, sier Lise Halvorsen ved Skattedirektoratet. Du bør likevel kontrollere at dette er gjort. Når du krever fradrag for faktiske utgifter i stedet for minstefradraget, endrer du ligningen. På grunn av stort arbeidspress i etaten kan feil forekomme.

- Skulle dette ramme deg, er det bare å ta kontakt med ligningskontoret, så vil feilen bli rettet, avslutter Halvorsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer