De pinligste plagene

Tåfis, svettelukt og dårlig ånde? Slik tar du knekken på de pinlige problemene.

Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com
Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det finnes ingen vidunderkur for å fjerne den dårlig ånden for godt, men det er mulig å forebygge den.


Vi diskuterer forkjølelse med kollegene, mor lytter engasjert mens du forteller om ryggplagene dine mens du kanskje til og med betror deg til vennene dine om diverse underlivsplager. Men enkelte ting holder du munn om.

Er du syk uten å vite det? Sjekk her

Disse seks plagene unngår du sannsynligvis å ta opp i lunsjpausen på jobb. Vi gir deg rådene til hvordan du håndterer dem:

Hvorfor stinker føttene mine?

Svette består av vann, salter og andre stoffer som i utgangspunktet er så godt som luktfri. Men når svetten kommer i kontakt med bakteriene på huden, dannes nedbrytningsprodukter som gir dårlig lukt.

Slik fikser du det:

Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com
Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com Vis mer


Det kan være lurt å behandle fotsvette, ikke bare for å unngå dårlig lukt men også fordi en fuktig fot lettere blir angrepet av fotsopp og fotvorter. For å forebygge bør du vaske føttene hver dag og tørke nøye. Bytt sokker ofte og unngå tette sko. Som behandling kan du påføre føttene en deodorant eller anitperspirant som motvirker dårlig lukt og reduserer svetten. Dersom du er plaget av ekstrem fotsvette, kan du prøve et middel med høyt innhold av aluminiumssalter. I tillegg kan du bruke talkum på føttene eller i fottøyet.

Les også: Plei føttene

Hvorfor har jeg neglesopp på tærne?

Dette er egentlig fotsopp, som du kanskje har fått i fellesdusjen eller av lånte sko, og som har spredt seg til tåneglene dine. Du kan også få neglesoppinfeksjon fordi neglen er blitt skadet. Neglesopp i seg selv er ikke farlig, men infeksjonen ødelegger neglene.

Slik fikser du det:

Legemidler til behandling av neglesopp er reseptpliktig, så du må alltid kontakte lege hvis du vil ha behandling for problemet. Hvis bare en eller to negler er angrepet og forandringene sitter i ytre halvdel av neglen, kan du bruke lokalbehandling med en spesiell neglelakk. Når flere negler er angrepet eller større deler av neglen er endret, får du som regel en tablett.

Hvorfor har jeg dårlig ånde?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Det er ulike grunner til at man får dårlig ånde. Den vanligste formen for dårlig ånde dannes i munnen, og ofte kan man se et gulaktig belegg på bakre del av tungen. Denne formen for dårlig ånde oppstår fordi det dannes gasser ved nedbryting av anaerobe bakterier. Det er vanlig at vi kan få mer slikt belegg i perioder når vi opplever mye stress. Dårlig ånde kan også dannes på mandlene eller oppstå på grunn av tannkjøttbetennelse.

Slik fikser du det:

Det finnes ingen vidunderkur for å fjerne den dårlig ånden for godt, men det er mulig å forebygge den. Belegget på tungen kan skrapes bort med en tungeskrape eller du kan bruke tannbørsten bakerst på tungen. Men ikke puss altfor hardt, for da kan det bli sårdannelser. Det finnes også munnskyllevæsker som kan gjøre pusten frisk. Vær også forsiktig med melkeprodukter og spis regelmessig.

Les mer her: Drep den dårlig ånden

Jeg svetter gjennom blusen. Bør jeg bekymre meg?

Som regel er dette ingenting å være redd for. Du har sannsynligvis bare en helt ufarlig arvelig tendens til overdreven svetting som kan dukke opp i alle aldre. Men gå til legen for å utelukke at du har en overaktiv skjoldbruskkjertel, lavt blodsukkernivå eller en rekke andre problemer som kan føre til langvarig kraftig svetting.

Les mer her: Derfor stinker du

Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com
Illustrasjonsfoto: Colourobox.com Foto: Foto: Colourobox.com Vis mer


Slik fikser du det:

Spør på apoteket etter en deodorant som er spesielt beregnet for kraftig svetting, eller hør om legen kan gi deg en resept på en effektiv deodorant. Det er også mulig å foreta en svetteoperasjon, men effekten av slike operasjoner er omstridt. Legen din vet mer om dette.

Hver gang jeg barberer bikinilinjen, får jeg nuppete, rødt utslett. Hva er årsaken?

For tett barbering eller voksing kan føre til at hårene deler seg og bøyer seg like under hudoverflaten. Når disse hårene vokser, presser de seg oppover mot huden din og fører til betennelse og rødhet.

Slik fikser du det:

Legg bort hampvotten! Dermatologene er nemlig enige om at å skrubbe på nuppene for å slippe fri de inngrodde hårene bare vil gjøre problemet verre. I stedet kan du bruke et preparat med salisylsyre direkte på området etter barbering. Unngå også å strekke på huden når du barberer deg. Hvis du strever med nupper og betennelse hver gang du barberer deg, kan du vurdere å fjerne hårene med laser.

Jeg har hørt at åreknuter er arvelig. Mamma har det ikke, så hvorfor har jeg det?

Gener er ikke den eneste årsaken til disse åreproblemene. Graviditet og skader på beina, etter at du for eksempel har dunket inn i noe, kan også få dem til å dukke opp.

Slik fikser du det:

Det viktigste du kan gjøre er å gå, sykle, svømme o.l. Når du beveger deg, stimuleres blodsirkulasjonen og hjelper venene til å transportere blodet. Legg også beina høyt så ofte du kan. Dusj beina i kaldt vann og bruk komfortable klær og sko som ikke strammer. Unngå også å legge det ene beinet over det andre når du sitter. Åreknutene kan også opereres, og noen av dem kan fjernes med laser eller med et stoff som sprøytes inn og får dem til å klappe sammen.

Trenger du flere råd? Prøv disse kjerringrådene:

Kilde: WebMD.com, Helsenytt.no, Apotek 1, Plusstid.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer