Coronaviruset

De sikreste «krise-yrkene»

Det er spesielt to bransjer som skiller seg positivt ut når krisa står på som verst, mener ekspertene.

DA NORGE STENGTE: I mars måtte flere bedrifter stenge dørene for å hindre spredning av coronaviruset, og flere hundretusener av arbeidstakere ble permittert eller mistet jobben. Samtidig var det mange yrkesgrupper som klarte å holde seg i sving, til tross fra krisa. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.
DA NORGE STENGTE: I mars måtte flere bedrifter stenge dørene for å hindre spredning av coronaviruset, og flere hundretusener av arbeidstakere ble permittert eller mistet jobben. Samtidig var det mange yrkesgrupper som klarte å holde seg i sving, til tross fra krisa. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne våren har flere hundretusener av nordmenn opplevd å bli permitterte eller sagt opp på grunn av coronavirusets herjinger i samfunnet.

Høystatusyrker, for eksempel innenfor luftfartsbransjen, og ansatte i handels-, hotell- og restaurantbransjen er blant de som ble hardt rammet da det ble innført strenge reiserestriksjoner og «portforbud».

Andre yrkesgrupper fikk veldig mye å gjøre - og fikk betydelig forhøyet status i kjølvannet av coronavirusutbruddet. Dette gjelder spesielt ansatte innenfor helsesektoren.

To yrkesgrupper skiller seg ut

Sven Fossum, kommunikasjonsdirektør i bemanninsbyrået Manpower, mener det er belegg for å si at synet på en del yrker har endret seg i lys av coronaviruset.

- De to yrkene jeg spesielt tenker har kommet styrket ut i sin anseelse, er butikk- og helsemedarbeidere, sier Fossum til Dinside.

- Gjennom krisen fikk vi ny respekt for yrkesgrupper som ikke hadde privilegiet det er å kunne trekke seg tilbake på et trygt og sikkert hjemmekontor, slik mange av oss andre kunne, fortsetter Fossum.

Disse gruppene tok rett og slett «en for laget»: De jobbet og stod på slik at vi både fikk mat og pleie, ifølge bemanningseksperten.

VISER IGJEN I SØKERTALLENE: Den nye statusen til helsearbeidere viser igjen i årets søkertall til fagskoler. Kilde: Samordna opptak.
VISER IGJEN I SØKERTALLENE: Den nye statusen til helsearbeidere viser igjen i årets søkertall til fagskoler. Kilde: Samordna opptak. Vis mer

Yrkene som står støtt, uansett

På spørsmål om det er noen yrkesgrupper som vil stå stødig uansett samfunnssituasjon og i flere krisesituasjoner, svarer Fossum at han vanskelig kan se for seg en krisesituasjon uten at det er behov for helsearbeidere.

SMITTEVERN: Dagligvarekjedene innfører en rekke tiltak for å minimere smitte. Video: Dagbladet Vis mer

- Generelt er dessuten offentlige stillinger mindre konjunkturavhengige enn private, og sådan «tryggere havner» i en krise, sier Fossum i Manpower.

- Det er jo interessant å observere at det i denne krisen også har oppstått muligheter i flere bransjer. Spesielt har vi merket det innen dagligvare og logistikk, både ved behov for råvarer til matlaging i hjemmene og frakting av varer kjøpt på nett hjem til den enkelte, sier han videre.

- Store bransjeforskjeller under corona

Håvard Lismoen, fagsjef i YS, har plukket ut noen interessante funn fra Arbeidslivsbarometeret 2020, som legges fram i løpet av august.

- Det er store, bransjemessige forskjeller på konsekvensene av coronakrisen. Vi har gjort en korrespondanseanalyse, for å gjøre dette enda tydeligere, sier Lismoen til Dinside, og viser følgende diagram:

BRANSJER I CORONAKRISEN: For å se større diagram, trykker du på bildet. Forklaring finner du under. Kilde: YS.
BRANSJER I CORONAKRISEN: For å se større diagram, trykker du på bildet. Forklaring finner du under. Kilde: YS. Vis mer

Lismoen forklarer funnene i diagrammet slik:

  • Øverst til venstre finner vi de bransjene hvor ansatte stort sett har møtt på jobb og har hatt mer å gjøre under coronakrisen enn før. Dette er bransjer som pleie, omsorg og helsetjenester. Ansatte i bank og finans har ofte hatt mer å gjøre enn før, men her har en i større grad vært pålagt å jobbe hjemmefra.
  • Nederst til venstre i diagrammet finner vi offentlig forvaltning, telekommunikasjon og IT, barnehage og skole, olje, gass og energi og ansatte med lang utdanning i andre bransjer, inkludert forskning og analyse. De skiller seg alle hovedsakelig ut med mange ansatte i pålagt hjemmekontor. Bransjene i de to rutene til venstre i diagrammet har det til felles at virkningene av coronatiltakene anses som mindre alvorlige.
  • I de to rutene til høyre finner vi bransjene hvor en høyere andel av de ansatte har opplevd mer alvorlige konsekvenser - det være seg redusert arbeidstid, permittering eller inntektstap. Lengst til høyre finner vi reiseliv, hotell, restaurant og servering. Blant ansatte i disse bransjene, svarte hele 59 prosent at de hadde vært permitterte da undersøkelsen ble gjennomført. Nesten halvparten svarer at de har tapt inntekt. Også ansatte i varehandel, butikk og transport har hatt en høy andel permitterte. Dette er også bransjer hvor få jobber hjemmefra. Ansatte i kultur, idrett og organisasjoner og i forretningsmessig tjenesteyting har også en relativt høy andel permitterte, samtidig som også mange i disse bransjene har vært pålagt hjemmekontor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer