Visste du at det er mer sukker i blodpølse enn i sjokolademuffins, og mer i rødbeter enn i wienerbrød?
Du tror kanskje at du spiser sunt, mens du egentlig får i deg store mengder sukker.
- Ikke interessert i sukkerinnholdet, sier du?
I så fall er du ikke alene. En fersk undersøkelse viser at vi først og fremst ser på pris, når vi handler dagligvarer; 72 prosent av oss synes at prisen er viktigst, mens 50 prosent sier sukker er viktigst.
Her kan du lese om undersøkelsen: Innhold kommer i andre rekke
Hva er viktigst for deg når du velger mat?
Da vi spurte DinSides lesere hva som er viktigst, når dere velger mat, er pris fremdeles viktigst - mens kun 10 prosent bryr seg om sukkerinnholdet. Du kan se resultatene av leseravstemningen i boksen til høyre.
Rask sukker
Uansett om du vektlegger sukkerinnholdet i maten eller ikke, når du handler, er det klart at et kosthold med for mye sukker ikke er til nevneverdig gavn for helsen din.
Spiser du sukkerholdig mat, sparkes energien i gang og blodsukkeret stiger ganske umiddelbart.
Problemet er bare at det går like raskt ned igjen, og til en ytterligere lavere nivå enn tlidligere. Og du føler dermed at du må ha enda mer rask tilgang på sukker for å få opp blodsukkeret igjen ...
Hverdagsmaten er viktigst
- Det er bra å holde et øye med de produktene som man kjøper til hverdags og forsøker å holde seg til næringsmidler uten tilsetningsstoffer og tilsatt sukker, sier den profilerte svenske kostholdseksperten Anna Ottoson til den svenske avisen Expressen.
Hva bør du gi barna i lørdagsgodt?
Det svenske Livsmedelsverket - söta brors utgave av Mattilsynet - har nylig kommet med en oppdatert liste over sukkerinnhold i matvarer.
Listen inneholder hundrevis med matvarer, her er noen utvalgte som du kanskje visste - og kanskje ikke visste sukkerinnholdet av.
Tabellen viser hvor mange gram sukker det er per 100 gram matvare.
Det norske Mattilsynet har også en tjeneste på sine nettsider, hvor du kan sjekke næringsinnholdet i veldig mange matvarer. Her finner du matvaretabellen.