De slappe administrerer minst

Når organisasjonene ikke lenger samarbeider om felles innsamlingsordninger må du selv velge hjelpeorganisasjon. Vårt råd: Gi til dem som får den største andelen av sine inntekter som statsstøtte - de kommer best ut.

Publisert
Sist oppdatert

En gjennomgang av 2003-regnskapene til en rekke hjelpeorganisasjoner viser at det er ganske store forskjeller i hvor stor prosent av inntektene som faktisk ender opp med å gå til bistandsarbeid i et vanlig år.

Kolonnen "Inntekter anskaffet" inkluderer inntektsførte statstilskudd. Dette er i tråd med Innsamlingskontrollens retningslinjer for føring av aktivitetsregnskap for organisasjonene.

De aller fleste av organisasjonene som for tiden er i vinden med sitt humanitære arbeid i Sør-Øst Asia er medlemmer av Innsamlingskontrollen, og dermed forpliktet til å følge disse retningslinjene, som har vært gjeldende siden tidlig på nitti-tallet. Unntakene er Frelsesarmeen og Leger uten grenser, som er fritatt fra å føre et slikt funksjonsinndelt regnskap. De samme retningslinjene definerer posten "disponibelt til formål" som viser hva som er igjen etter netto finansposter, kostnader ved anskaffelse av midler og kostnader til administrasjon.

Redaktør Gunnar Zachrisen, i Norads fagblad "Bistandsaktuelt", er kritisk til verdien av en slik sjablongmessig beregning av andelen av inntekter til bistand:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer