De smarte betaler nå

Det er på tide å betale restskatten, eventuelt en hundrelapp mindre.

Restskatt kan føles surt, men betaler du i tide, har du hatt et nokså rimelig "lån". Foto: COLOURBOX.COM
Restskatt kan føles surt, men betaler du i tide, har du hatt et nokså rimelig "lån". Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Restskatten skal betales tre uker etter at skatteoppgjøret er klart. Det betyr at første forfallsdato nærmer seg. 1. termin forfaller 20. august, og dersom du ikke betaler i tide, får du et solid rentetillegg.

Rentetillegget på restskatten ved skatteoppgjøret i juni er 3,9 prosent. Dette tillegget betaler du uansett, dersom du ikke var forutseende og betalte inn før 31. mai i år.

Om du betaler inn restskatten minus 99 kroner, blir resten ettergitt. 100 kroner er den laveste summen som kreves inn, men ikke gjør denne tabben. Merk deg imidlertid at bortfall av restskatt forutsetter at det gjenstår mindre enn 50 kroner på hver av de to terminene.

To terminer for de fleste

Restskatt på over 1.000 kroner betales i to terminer. Andre termin forfaller fem uker etter første forfall. Du skal ha fått betalingsblankett i posten, og restskatt betales til skatteoppkreverkontoret.

For å betale bruker du de tilsendte betalingskortene. Har du mistet betalingskortet, må du selv fylle ut et betalingskort for skatt. Skatteetaten ber deg huske å få med fødselsnummer, navn og skatteart (inntektsskatt, formuesskatt eller lignende). Finn kontonummer til skatteoppkreveren, og lag KID-nummer ved å klikke på lenkene.

Se også: Statlige instanser tar purregebyr som svir

Forsinkelsesrente

Hvis du ikke betaler restskatten i tide, påløper forsinkelsesrenter, og denne er på 8,75 prosent. Forsinkelsesrenten kommer i tillegg til standard rentepåslag. Det skal likevel store summer til før forsinkelsesrenten vil utgjøre et betydelig beløp.

Skal du betale 10.000 kroner ved første termin, men utsetter denne innbetalingen én måned, får du 76,44 kroner i forsinkelsesrente, ifølge Finansdepartementets kalkulator.

Betaler du ikke restskatten din, kan skatteoppkreveren sette i verk ulike tiltak for å kreve inn det du ikke har betalt.

Se også: Derfor skulle du betalt i mai

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer