De snille bakteriene

Vi bruker vann og såpe for å holde bakterier og andre uhumskheter på avstand. Men noen bakterier kan gjøre kroppen din en stor tjeneste.

Publisert
Sist oppdatert

Probiotika er blitt et moteord hos mange som er interessert i helse.

Uttrykket er en samlebetegnelse på de "snille" bakteriene som finnes i tarmsystemet og som gjør kroppen i stand til å motarbeide sykdommer og allergier.

Reparerer skadenØkende bruk av antibiotika er en av årsakene til at probiotika er blitt svært populært. For den effektive antibiotikaen tar ikke bare knekken på uønskede infeksjoner. Pillene tar også knekken på nødvendige tarmbakterier, med diaré og nedsatt immunforsvar som resultat.

Men da er mikro-organismer som Lactobacillus acidophilus og Bifidobakterier gode å ha. De små bakteriene formerer seg raskt i fordøyelsessystemet og sørger for en sunn bakteriekultur som hjelper på både næringsopptak og immunforsvaret.

Utvikler bakterier- Vi går til daglig rundt med omtrent 1,5 kilo levende bakterier i fordøyelsessystemet. Disse bakteriene har en så viktig funksjon at de nesten kan betraktes som et eget organ, sier den engelske legen og bakterie-eksperten Nigel Plummer til Mozon.

Sammen med kona Sue har han arbeidet med utviklingen av probiotika i mange år. De driver også selskapet BioCare og laboratoriet Cultech i Wales, hvor mange nye bakteriekulturer blir utviklet til medisinsk bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer