Pensjonssparing

De største pensjonsfellene - etter alder

Når bør du starte sparingen, og hva kan gjøre pensjonen betydelig mindre enn den burde være? Vi gir deg svar.

MINSTEPENSJONIST: Henning Kvitnes forteller at veldig mange i hans bransje har mistet jobben. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange synes det er vanskelig å forholde seg til pensjon, spesielt hvis de er unge og pensjonsalderen virker som en fjern framtid.

Andre, som er eldre og faktisk nærmer seg livets siste arbeidsdag, blir kanskje urolige for om de har spart nok og riktig, samt hva som skjer når pensjonsutbetalingene starter.

For å gi deg bedre oversikt, har vi samlet opp noen pensjonsråd, slik at du forhåpentligvis unngår å gå i pensjonsfellene. Du kan med fordel bruke litt tid i de rolige sommermånedene til å få bedre oversikt over din pensjon.

Lurt å starte tidlig, men...

Desto tidligere du starter pensjonssparingen, jo mer «gratis» blir rentesrente-effekten, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Setter du av tusen kroner hver måned fra du er 25 til 35 år, og bare lar disse pengene stå på konto, blir du en rikere 65-åring enn om du setter av samme månedsbeløp fra du er 35 år til 65 år.

Men, det er flere dilemma når du starter pensjonssparingen tidlig:

  • Du trenger pengene . Hvis du låser penger til pensjon, altså forbruk i framtiden, får du kanskje færre økonomiske muligheter i dag.
  • Boligsparing bør prioriteres når du er under 34 år og kan nyte av fordelene gjennom boligsparing for unge (BSU).
  • Gjeldsnedbetaling er noe annet unge bør tenke på før egen pensjonssparing. Først og fremst er det lurt å kvitte seg med dyr kredittgjeld, om du har det. Dernest betale ned boliglån, gjerne til under 75 prosent av boligens verdi, siden flere banker senker renta når lånet er under denne prosenten. Når det gjelder studielån, derimot, er det lurt å holde seg til Lånekassens nedbetalingsplan og ikke ofre så mye tankekraft på dette lånet.
  • Å bygge en solid buffer er også lurt å tenke på, noe mange har fått oppleve under coronakrisen. Kvadsheim anbefaler å sette av én til to månedslønninger på bufferkontoen.

Stadig flere har fått med seg at for å få god pensjon i fremtiden, må du jobbe lenger:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer