De sykeste påsketabbene

Dette er helsebrølerne du ikke bør gjøre på påskefjellet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er svært ubehagelig og kan føre til at man må tilbringe noen dager innendørs.


Kvikklunsj og appelsin i sekken, strålende sol og pudderføre. Alt er klappet og klart for den perfekte påskeferien.

Men enten du skal gå i fjellet eller stå i skibakken, er det ikke bare kvikklunsjen og ekstra sokkeskift du bør tenke på dersom du vil beholde den hyggelige stemninga.

Sviende øyne, blemmer i huden og frostskader kan bli resultatet dersom du ikke tar de riktige forholdsreglene.

Kan du redde liv? Ta testen her:

Vi har snakket med ekspertene og fått deres råd om hva du ikke bør gjøre:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


* Droppe solbriller:

Det er ikke særlig lurt å legge igjen solbrillene hjemme, enten det er for å unngå hvite felt rundt øynene eller fordi du synes de er ubehagelige å gå med. Det sterke sollyset kan nemlig føre til at du får brannskader på hornhinnen på øyet og blir snøblind.

- Dette er svært ubehagelig og kan føre til at man må tilbringe noen dager innendørs. I verste fall er påskeferien ødelagt. Men heldigvis er folk relativt flinke til å bruke solbriller i dag, så det er stadig færre som blir snøblinde, forteller optiker Svein Gustav Paulsen ved Optiker L. Eriksen.

Les mer her

* Glemme solkrem:

Du er sikkert klar over at solen er sterkere på fjellet enn på lavlandet, og lyset reflekteres ekstra kraftig når det er snø. Derfor er det viktig å smøre en vinterblek hud. Begynn med høy solfaktor, og ikke lavere enn faktor 15.

Men visste du at enkelte legemidler kan gjøre huden ekstra følsom for sollys? Resultatet kan bli både solbrenthet, utslett og blemmedannelse.

Les også: Er du sol-sunn?

Typiske legemidler som kan gi denne reaksjonen er enkelte typer antibiotika, visse tabletter mot diabetes type 2 og betennelsesdempende legemidler av typen NSAID. P-piller og andre østrogenpreparater kan også gi hudforandringer som brunaktige flekker.

- Bruker du slike legemidler, bør du bruke solkrem med høy faktor som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Det er også lurt å oppholde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste, anbefaler Åse Ertesvåg, fagsjef i Apotek 1.

Les også: Du trenger bare smøre én gang

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


* Bruke fuktighetskrem rett før du går ut:

I kaldt vær blir huden tørr og sensitiv og trenger krem eller salve for å holde seg myk. Men du må være nøye med når du smører deg. De fleste hudkremer inneholder nemlig mye vann som fryser lett og kjøler ned huden.

Skal du smøre deg med en vanlig hudkrem eller fuktighetskrem, bør du derfor gjøre det senest to til tre timer før du skal ut. Da har vannet i kremen rukket å fordampe.

Men hva med de såkalte kuldekremene, som er langt fetere og ikke inneholder vann?

- Generelt er holdningen i fagmiljøene at kuldekremer ikke hjelper. De kan tvert imot tette igjen huden, og når vi svetter vil det danne seg et fuktighetslag under kremen. Teoretisk sett kan vi da få frostskader, men de fleste av oss vil nok merke at vi blir kalde og tørke av oss kremen, forklarer hudlege Bjørn Bondevik ved Dr Bondeviks Hudklinikk.

- De siste årene har det imidlertid kommet til noen nye kuldekremer som påstår at de har dokumentert effekt, så jeg stille meg litt åpen, fortsetter han.

Les mer her: Pass på vinterhuden

Kanskje er det likevel best å bruke tykt ullskjerf og finnlandshette i kulda, eller rett og slett holde seg inne i bitende kulde og vind.

* Tro at solarium virker beskyttende:

Mange mener det kan være lurt å ta litt solarium før man skal på påskefjellet eller til syden for å forberede huden på sola. Det er rett og slett å lure seg selv, ifølge hudlege Bjørn Bondevik.

- I solarium blir vi vanligvis bare utsatt for UVA-stråler, og det gir ingen form for beskyttelse, understreker han.

For at huden skal beskyttes, må det nemlig skapes nye pigmenter. UVA- strålene gjør oss riktignok litt brunere, men det er bare fordi pigmentene øverst i huden oksiderer. Det dannes ingen nye, forklarer hudlegen.

Andre mener imidlertid forsiktig solariumbruk før ferien kan være lurt. Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer