De sykeste slankekurene

Sitronvann med cayennepepper og babymat er siste skrik i kampen mot kiloene.

Kjendiser tyr ofte til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Kjendiser tyr ofte til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ernæringsmessig er det sikkert helt ok, men hva med matgleden?


Mange tyr til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Vi har laget en liste over noen av de sprøeste diettene. Men hva sier ekspertene om disse metodene?

Les også: Er din slankekur farlig?

DinSide Helse har snakket med ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede, som kommenterer slanketrendene:

Babymatdietten
Den siste slanketrenden i Hollywood er babymat for voksne. Dietten består i å bytte ut et vanlig måltid med et glass babymat. Siden glassene med babymat kommer i kontrollerte størrelser, er det lett å holde mengdene man spiser under kontroll. En av de første til å begynne med denne såkalte trenden, var Dior-designeren Hedi Slimane. Nå har visstnok flere kjendiser som Marcia Cross og Reese Witherspoon også slengt seg på babymatbølgen.

Kommentar fra Kari H. Bugge: - Barnemat er næringsrik og sunn mat laget til små barn som skal vokse. Ernæringsmessig er det sikkert helt ok, men hva med matgleden? Og hva med det sosiale knyttet til måltidene? Denne metoden bærer veldig preg av å være en diett du kan klare å følge en kort periode, men her innarbeider du ingen nye matvaner du kan ta med deg videre.

Les også: Moser anbefalingene om barnemat

Kjendiser tyr ofte til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox
Kjendiser tyr ofte til desperate handlinger for å gå ned i vekt. Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox Vis mer


Sitrondietten
Sitrondietten sies å kvitte kroppen med giftige toksiner og rense nyrene og fordøyelsesystemet. Kuren består kun av væske og man må drikke en blanding av nypresset lime eller sitronjuice, lønnesirup, cayennepepper og vann opptil 12 ganger om dagen. Kuren har blitt brukt av kjendiser som Beyoncé Knowles og Denzel Washington.

Kommentar fra Kari H. Bugge: - Dette er en variant av å faste. Det er tilstander hvor det å faste har positiv effekter på helsen, men vektreduksjon er ikke blant disse. Du vil ha et kortvarig vekttap, men du vil snart være tilbake der du startet. En slik kur er heller ikke noe du kan holde på med over tid, da du på langt nær tilfører kroppen det den trenger av næringsstoffer.

Les også: Dette saboterer slankekuren din

Koffeindietten
Flere tyr til kaffebønner for å bli kvitt de ekstra kiloene. Mange tror at koffein fremskynder metabolismen og at den undertrykker sultfølelsen.

Kommentar fra Kari H. Bugge: - Kaffe har nok en liten effekt på energiomsetningen i kroppen, men ikke stor nok til at det kiloene raser av. Kaffe i store mengder gir dessuten en del bivirkninger i form av uro, sur mage og dårlig søvn.

Les også: Kaffe øker lysten

Kålsuppedietten
Det høres kanskje rart og illeluktende ut, men denne dietten som var en stor hit på åttitallet, er fremdeles populær den dag i dag. Den radikale dietten går ut på at slankeren skal spise kålsuppe i en uke og gå ned nesten fem kilo.

Kommentar fra Kari H. Bugge: - Det er klart det vil synes på vekten hvis du holder ut med å leve på kålsuppe en hel uke. Men, dette er nok også en kortvarig løsning, og vekttapet du oppnår vil være midlertidig. Selv om kål er sunt, vil dette bli svært ensidig og mangelfullt i forhold til kroppens behov for næringsstoffer.

Les også: Grønnsaker redder hjernen

Kokosnøttdietten
Kokosnøttolje sies å forskynde metabolismen, noe som skal hjelpe slankeren å gå ned i vekt raskt dersom han/hun samtidig spiser mat med lite karbohydrater. Jennifer Aniston sies å være fan av denne kuren.

Kommentar fra Kari H. Bugge: - Det er mange matvarer som hevdes å ha en fettforbrennende effekt, men en slik effekt alene vil ikke være nok til å gi et vekttap. Det er til syvende og sist antall kalorier du inntar i forhold til antall kalorier forbrukt som har mest å si. Det er delte meninger om kokosfettets ernæringsmessige betydning. Den har et høyt innhold av palmefett, et mettet fett som nettopp er det fettet vi bør unngå.

Les også: Maten som brenner fettet

Kilder: Heat Magazine, Forbes.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer