De syv økonomiske dødssyndene

Slik skaper du et økonomisk helvete for deg selv.

De syv økonomiske dødssyndene
Publisert
Sist oppdatert

Dette er de syv økonomiske dødssyndene, ifølge den amerikanske økonomi-forfatteren og journalisten Laura Rowley:

1. Glemme å sette mål for pengene dine

Ja, selvfølgelig tjener vi penger for å skaffe oss det vi trenger for å overleve. Men hva mer? Hva er du til for? Hva setter du virkelig pris på?

Disse spørsmålene bør du ta deg tid til å besvare. Gjør prioriteringer og skriv ned nøyaktig hvilke mål du vil at pengene dine skal hjelpe deg med å nå. Gjør du ikke det, vil du troligvis ende opp med å sløse bort masse penger på tull, mener Rowley.

Har du en sunn økonomi?

2. Leve over evne

Enkelt og greit: Ikke bruk mer enn du har. Og hemmeligheten for å unngå å begå denne synden er å sette opp et budsjett. Det hjelper deg med å takle fristelser som TV-reklamer, netthandel, naboens kjøkkenrenovasjon og luksusbilene utenfor kontoret ditt.

Lag budsjett

3. Tro at materiell velstand vil løse alle dine problemer

Vi mennesker ilegger penger stor symbolsk verdi. Vi tror penger er ensbetydende med blant annet makt, status, trygghet og frihet.

Rowley innrømmer at penger riktignok kan kjøpe oss en del frihet, trygghet og makt. Men hun poengterer at penger alene ikke er noe av dette.

Om frihet er en av dine verdier, tenk da på de opplevelser, mennesker og kvaliteter i livet som får deg til å føle deg mest fri. Troligvis koster det mindre enn du tror.

4. Trøsteshoppe

En ny studie utført av forskere ved Harvard University viser at folk som bruker penger mens de er deprimerte, ubevisst betaler for mye. Forskerne forklarer dette funnet med at når selvfokuset er høyt, oppfatter de triste seg som mindreverdige. Dette fører igjen til at de oppfatter nye ting som mer verdt enn hva som faktisk er tilfelle.

5. Tro at studielånet vil betales ned av seg selv

De færreste vegrer seg for å ta opp studielån. Sant nok er et studielån på mange måter gunstigere enn andre typer lån. Men, det er fremdeles et lån som må nedbetales. Når du velger utdannelse bør du derfor undersøke mulighetene for å få jobb etterpå, og ikke minst om du vil få en brukbar lønn.

Jobbene med høyest startlønn

6. Bruke hele lønnen hver måned

Det lønner seg å spare en liten del av lønnen hver måned som en ekstra sikkerhet i tilfelle uventede utgifter.

7. Ikke spare til pensjonisttilværelsen

Det er nå du virkelig har tid til å nyte livet og gjøre alt du har lyst til - som du ennå ikke har fått tid til.

Mer om personlig økonomi:


Kilde: Forbes.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer