Pass på disse Nav-reglene:

De tre Nav-tabbene som kan koste deg dyrt

Å glemme å informere Nav, kan koste deg dyrt.

GITT RIKTIG INFO? Hvis ikke risikerer du å måtte betale tilbake noen av pengene fra Nav. Foto: NTB Scanpix
GITT RIKTIG INFO? Hvis ikke risikerer du å måtte betale tilbake noen av pengene fra Nav. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Før eller senere i livet forholder de fleste av oss seg til Nav, enten vi får barn, blir sykemeldte eller pensjoneres. Dette innebærer å holde oversikt over hvilke regler som gjelder deg. Gjør du ikke dét, kan du i verste fall måtte betale tilbake stønad fra Nav.

Og det kan være snakk om store beløp.

#1: Ikke reis til utlandet uten å si ifra

Om du kan reise til utlandet og samtidig motta penger fra Nav, avhenger av hvilken stønad du mottar. Enkelte kan reise utenlands og beholde pengestøtten, men da må man snakke med Nav om dette før man reiser.

Hvis ikke kan det koste dyrt: Vi har tidligere skrevet om den sykemeldte mannen som reiste til Spania flere ganger, uten å fortelle det til Nav. Dette kostet ham totalt 137.000 kroner, som han måtte betale tilbake, etter en runde i Trygderetten.

Rådet er derfor: Sjekk hvilke regler som gjelder deg, før du bestiller reise til utlandet.

#2: Pass på antall timer du fører i meldekortet

Blant annet de som mottar dagpenger hos Nav, må sende inn meldekort hver 14. dag. Her fører de opp om de har jobbet enkelte timer eller dager, som de så blir trukket for ved utbetalingen av dagpenger.

Her er det greit å være klar over at om du utelukker å føre opp timer du har jobbet for å unngå trekk, kan Nav finne det ut:

Nav kan blant annet sjekke hvor mange timer din arbeidsgiver har meldt inn at du har jobbet hver måned. Stemmer ikke timene i meldekortet ditt med det Nav finner ut ved kontroll, kan du måtte betale tilbake det du har fått utbetalt for mye, eller i verste fall bli anmeldt.

#3: Gi riktig info til Nav

Det kan skje den beste at man oppgir feil info til Nav, men gir man bevisst feilaktig info for å sikre seg stønad, kan det straffe seg. Dette var tilfellet i et eksempel Dinside omtalte i fjor, der en som hevdet å være aleneforsøger for barnet sitt, viste seg å bo sammen med faren til barnet.

Dermed måtte moren betale tilbake 29.000 kroner i for mye utbetalt utvidet barnetrygd, for å ha opptrådt grovt uaktsomt.

Totalt 3.149 tilbakekrevingssaker ble vedtatt i 2016 som gjaldt nettopp utvidet barnetrygd, har Navs pressetjeneste opplyst om tidligere.

Sist oppdatert 08.02.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer