De verste bakteriefellene

Visste du at du ikke bør legge vesken på kjøkkenbenken eller ha tannbørsten på servanten?

Du vil neppe ta på et kafégulv eller fortau med hånden din, men allikevel lar veldig mange håndvesken ligge der. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Du vil neppe ta på et kafégulv eller fortau med hånden din, men allikevel lar veldig mange håndvesken ligge der. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Måten du organiserer miljøet rundt deg kan ha en stor effekt på alt fra vekten til helsen din, skriver nettstedet msnbc.com. Hvordan kan du unngå helsefarlige bakterier?

Les mer om de vanligste bakteriebombene og oppbevaringsfellene:

Les også: Kvinner omgis av bakterier

Den aller verste plassen for…

… håndvesken, er på kjøkkenbenken
Den dyre håndveska di er ei bakteriefelle. Du vil neppe ta på et kafégulv eller fortau, men allikevel lar veldig mange håndvesken ligge der. Vesken bør derfor ikke plasseres på kjøkkenet siden bakterier lett kan komme i maten.

Les også: Sminken kan gjøre deg syk

… tannbørsten, er på servanten
Dette kommer av at servanten vanligvis er plassert nært toalettet. Bakterieekspert Chuck Gerbia er professor på universitetet i Arizona og sier til nettstedet msnbc.com at når du trekker opp, vil partikler fly høyt oppi luften og legge seg på gulvet, servanten og på tannbørsten din.

Les også: Her florerer bakteriene

Du vil neppe ta på et kafégulv eller fortau med hånden din, men allikevel lar veldig mange håndvesken ligge der. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Du vil neppe ta på et kafégulv eller fortau med hånden din, men allikevel lar veldig mange håndvesken ligge der. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


… varme middagsrester, er i kjøleskapet
Mat skal alltid avkjøles raskt før den settes i kjøleskapet, ifølge Matportalen. Legger du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondensen vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. For å være sikker på at bakterier ikke begynner å florere, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Dette kan for eksempel gjøres ved at en kasserolle settes i kaldt vann.

… et offentlig dobesøk, er toalettet i midten av rekken
Skal du på et offentlig toalett med flere do, bør du unngå toalettet i midten, viser undersøkelser fra bakterieekspert Gerba. De midterste toalettene har ofte flere bakterier enn de på sidene. Du trenger ikke å bekymre deg for å bli smittet seksuelt overførbare sykdommer, bare pass på å legge papir på dosetet før du setter deg og vask hendene!

Les også: Tror toalettet kan gi HIV

… frukt og grønnsaker før du vasker dem, er kjøkkenvasken
Oppvaskkummen er en bakteriebombe, skal vi tro Kelly Reynolds som er professor på universitetet i Arizona. Du bør derfor ikke la frukt og grønnsaker ligge i vasken før de skal vaskes.

… medisin, er på badet
Det er ikke uvanlig å oppbevare medisiner på badet, hvor temperaturen ofte går høyt over den anbefalte for oppbevaring av medisiner. De fleste medisiner skal oppbevares tørt og kjølig og temperaturen bør ikke overskride 25 grander celsius.

Les også: Mange dør av medisiner

... kaffe, er i kjøleskapet eller fryseren
Ifølge nettsiden kaffe.no, bør kaffe brukes så hurtig som mulig, siden kontakt med luft gjør at den mister aroma. John McGregor, professor i matvitenskap på Clemson University, hevder at oppbevaring av kaffe i kjøleskap og fryser utsetter kaffen for temperaturforandringer. Dette gjør at kaffen utsettes for kondens, som også gjør at kaffen mister aromaen. Kaffe bør derfor oppbevares tørt og i en mørk, lufttett container.

Les også: Kaffe øker lysten

… TV’en, er hvor du spiser
Flere studier viser at distraksjon er vektas fiende, det er lettere å overse hvor mye du spiser. Skru derfor av TV’en før du setter deg ned med middagen. Plasser derfor TV’en er så langt fra kjøkkenet som mulig.

Les også: TV-titting gir tykke barn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer