De viktigste endringene

Publisert

Overholdelse av betalingsfristerNår du betaler med giro blir det nå det tidspunkt banken mottar oppdraget som avgjør om du har overholdt betalingsfristen. Den som bruker telegiro, kan dermed trygt betale på fristens siste dag.

Banken får ikke "stjele" rentedager fra degForslaget begrenser også bankenes float-inntekter. Hittil har banken selv beholdt renteinntekten for tidsrommet fra betalers konto er debitert til mottakers konto er kreditert.

Du kan kreve å betale kontantFolk som liker å betale kontant, skal ha en generell rett til å gjøre det, for eksempel ved sykehusbesøk.

Banken får ikke selge gjelden dinDet blir forbudt for en finansinstitusjon å overdra en fordring til andre institusjoner som ikke er registrert som godkjent finansinstitusjon. Dersom din fordring blir solgt til en annen godkjent finansinstitusjon får du beholde dine eksisterende betingelser. For deg betyr dette at du ikke risikerer å få en ny kreditor som stiller strengere krav til nedbetaling og til en høyere rente enn den du har fra før.

Ryddigere regler for fastrentelånLånekunder som har bundet renten, må betale såkalt overkurs hvis de ønsker å innfri lånet før tiden og rentenivået har steget. Dette blir nå regulert, samtidig som låntakerne får tilsvarende rett til underkurs, dersom rentenivået er sunket. For å stimulere konkurransen mellom kredittinstitusjonene, blir det forbudt for å kreve avviklingsgebyr når en kunde ønsker å flytte sitt lån.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer