De viktigste fradragene for barnefamilien

Sjekk at du får med alle fradrag som er aktuelle for deg og din familie.

FRADRAG? Har du små barn kan du blant annet ha krav på fradrag for stell og pass av barna. Foto: ALL OVER PRESS
FRADRAG? Har du små barn kan du blant annet ha krav på fradrag for stell og pass av barna. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før selvangivelsen skal leveres, er det viktig å dobbeltsjekke at alle fradrag er kommet med. Det er nemlig langt fra alle fradrag som er forhåndsutfylt på selvangivelsen.

Noen fradrag gjelder spesielt de som har barn, og fra i år er det dessuten nye regler for de som er eneforsørgere.

Her er fradragene Skatteetaten anbefaler barnefamiliene å sjekke ekstra godt.

Foreldrefradraget

Foreldrefradraget gjelder fradrag for dokumenterte utgifter til pass og stell av barn, som barnehage og SFO, for barn du bor sammen, som er 11 år eller yngre.

Fradraget føres i post 3.2.10 i selvangivelsen. Disse utgiftene skal være forhåndsutfylt, men står de ikke oppført, kan selv føre opp fjorårets utgifter.

Fradraget er på opptil 25 000 kroner for de med ett barn, og 15 000 kroner i tillegg per barn utover det første.

Har du delt omsorg for barnet, altså at barnet bor like lenge hos hver av foreldrene? Hvis begge betaler for pass og stell av barn, kan hver av foreldrene kreve foreldrefradrag i forhold til hvor stor andel av kostnadene hver av dem har betalt. Maksgrensen per barn er den samme.

Har du derimot hatt et samlivsbrudd i løpet av året, og den ene av foreldrene har hovedomsorgen for barnet, gis foreldrefradraget til den av foreldrene barnet har bodd hos størstedelen av året.

EKSTRAKJØRING? Omvei til barnehagen gir deg rett på ekstra fradrag. Foto: COLOURBOX
EKSTRAKJØRING? Omvei til barnehagen gir deg rett på ekstra fradrag. Foto: COLOURBOX Vis mer


Ekstra reisevei til barnepasser?

Som DinSide har skrevet om tidligere, gir ekstra reisevei til for eksempel barnehagen krav på ekstra fradrag, som hvis barnehagen ikke ligger på vei til og fra jobb, men krever at du må kjøre omvei.

- Ved ekstra reiseutgifter til transport til barnepasser får man dekt 1,50 kroner per kilometer ved bruk av bil, forteller Anne Kirkhusmo i Skatteetaten.

Også dette beløpet føres opp under foreldrefradraget. Altså må fradraget for ekstrakjøringen ligge innenfor maksgrensene for foreldrefradraget.

Fradrag for enslige forsørgere

Tidligere har enslige forsørgere blitt skattet i skatteklasse 2. Nytt fra i år er at enslige forsørgere får et nytt særfradrag som kun gjelder de som mottar utvidet barnetrygd fra NAV.

Retten til utvidet barnetrygd opphører dersom mottakeren har inngått samboerskap som har vart i over tolv måneder i løpet av de siste 18 månedene, får barn med samboer eller gifter seg.

Altså vil færre skatteytere ha krav på det nye særfradraget, enn det var som tidligere skattet i skatteklasse 2.

Fradraget regnes ut av Skatteetaten på bakgrunn av opplysninger fra NAV, og skal være forhåndsutfylt i selvangivelsens post 3.5.5.

Fradraget utgjør 3.930 kroner per måned, altså 47.160 kroner for hele året.

Samboer? Husk fordeling av rentefradraget

Har du og ektefellen eller samboeren din felles gjeld, er det viktig å være klar over at det forskjeller når det gjelder fordelingen av rentene.

- For ektefeller kan gjeldsrenter føres som fradrag hos den ene uavhengig av om rentene vedrører den andre ektefellens gjeld, hvis de er enige, forteller Anne Kirkhusmo i Skatteetaten.

Derimot kan gjeldsrenter for samboere kun føres til fradrag hos den samboeren som er ansvarlig for gjelden.

- Hvis begge samboerne er ansvarlig for gjelden i samme tidsrom, vil rett til rentefradrag følge av en intern avtale om ansvaret for gjelden. Hvis begge er ansvarlige for gjelden overfor kreditor, deles rentefradraget likt mellom samboerne, sier Kirkhusmo.

Dersom dere som samboere har lån sammen, og banken innrapporterer beløpet på bare én av låntakerne, må låntakerne selv fordele fradraget mellom seg i selvangivelsen etter ansvarsforhold. Dette gjør man i post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen.

LISTEPRIS: Du finner bilens listepris ved hjelp av en egen kalkulator på Skatteetaten.no. Foto: ILLUSTRASJON
LISTEPRIS: Du finner bilens listepris ved hjelp av en egen kalkulator på Skatteetaten.no. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer


Sjekk bilens likningsverdi

Eier du bil, bør du dobbeltsjekke at bilens likningsverdi som er ført opp på selvangivelsen, faktisk stemmer.

- Vi oppfordrer alle til å sjekke at likningsverdiene i selvangivelsen stemmer, og føre opp verdier som ikke er forhåndsutfylt. Konsekvensen av feil likningsverdi, kan være at man betaler for mye i formuesskatt, sier Thomas Tangen, senior kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet til DinSide.

Kjøpte du ny bil i løpet av 2013, eller importerte bil fra utlandet, må du være spesielt oppmerksom. Da må du nemlig selv rapportere inn likningsverdien i selvangivelsen.

Dette gjør du ved å finne bilens listepris som ny, som du kan finne ved hjelp av en egen kalkulator på skatteetatens nettsider. Listepris og registreringsår for bilen fører du deretter opp i post 4.2.5 på selvangivelsen. I den elektroniske selvangivelsen får du da automatisk beregnet ligningsverdien på bilen din.

Lang vei til jobb? Husk reisefradraget

Mange har lang reisevei til jobb, og i fjor fikk hele 470.000 nordmenn reisefradrag, ifølge Skatteetaten.

Fradraget gjelder alle som reiser mer enn 40 kilometer til og fra jobb hver dag. Fradrag gis med kr 1,50 per kilometer og gjelder 230 arbeidsdager om du jobber fulltid.

Du får fradrag for den delen av beløpet som overstiger 13.950 kroner, som utgjør egenandelen.

- Det mange ikke er klar over, er at du kan få reisefradrag uansett hvordan du kommer deg til jobben – så lenge reiseveien er lang nok. Du betyr at du kan få fradrag selv om du sitter på gratis med naboen til jobb hver dag, påpeker Anne Kirkhusmo i Skatteetaten.

Altså er det ikke kostnader knyttet til reisingen du får fradrag for, men antall kilometer du reiser til og fra jobb.

Les også at det blir endringer i reisefradraget for reiser gjennomført i 2014.

Om selvangivelsen

 • Frist for å endre og levere selvangivelsen er 30. april.
 • Du kan gå inn i den elektroniske selvangivelsen og gjøre nye endringer og sende den inn på nytt frem til leveringsfristen.
 • Er du usikker på hvilke fradrag du har krav på, kan du prøve Skatteetatens fradragsveileder, eller kontakte dem på telefon eller via Facebook.
 • Blir du ikke ferdig med selvangivelsen i tide, kan du be om utsatt leveringsfrist innen 30. april.
 • Første skatteoppgjør er klart 25. juni.
 • Kilde: Skatteetaten.no

 • Pendlerfradrag

  Om du kan kreve pendlerfradrag, er avhengig av flere faktorer. Generelt gjelder fradraget de som bor utenfor hjemmet på grunn av arbeid eller virksomhet, og at avstanden mellom boligen på arbeidsstedet og hjemmet ditt er så stor at dagpendling ikke er praktisk.

  Reglene er dessuten forskjellige for enslige, og for de som har barn.

  - I skattemessig forstand er det mange vilkår som må være oppfylt for at Skatteetaten skal kalle deg pendler. I år har vi derfor laget en pendlerveiviser, slik at folk skal slippe å tolke regelverket. Alt man må gjøre er å svare på noen enkle spørsmål, forteller Anne Kirkhusmo.

  Dermed vil du få svar på om du regnes som pendler, hva som er de vanligste fradragene du kan ha krav på, hva som er dokumentasjonskravene og hvordan du fyller ut selvangivelsen, ifølge Kirkhusmo.

  Les mer om selvangivelsen på DinSide

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer