De virkelige strømsløserne

Hydros nye aluminiumsfabrikk i Sunndal bruker alene 4,4 terrawattimer (TWh) strøm* på å produsere 330.000 tonn aluminium i året. Det er mer enn strømforbruket i hele Oslo.

Publisert
Sist oppdatert


Strømforbruket for alle Oslos husstander er ifølge Viken Nett på drøyt 4 terrawattimer per år.

- Hydro-fabrikken vil dermed bruke mer strøm enn alle Oslo-husholdningene til sammen, sier Kjell Stamgård, informasjonssjef i Viken-eier Hafslund ASA.

- Den kraftkrevende industrien i Norge bruker rundt 31 terrawattimer per år. I tillegg brukes fem terrawattimer på industri med elektrokjeler. Totalt er dette en tredjedel av all strøm som brukes her i landet, sier Irene Meldal, informasjonssjef i Statnett.

Du må betale

Dette er strøm som ellers kunne vært tilgjengelig på kraftmarkedet. Mer tilgjengelig strøm gir mindre knapphet og lavere strømpriser til folk flest.

Med andre ord: Kraftkrevende industri sluker strøm mens politikere og fagfolk oppfordrer folk flest til å redusere strømforbruket. Mannen i gata må ta støyten.

Hydros fabrikker over hele verden produserer 1,4 million tonn aluminium i året. Med et strømforbruk på 13,2 kWh per kilo aluminium bruker Hydro totalt 18,48 terrawattimer strøm i året.

Norsk Hydro forsvarer strømbruken

I Norge

Hvor mye av dette selskapet bruker i Norge, vil ikke selskapet ut med. Et forsiktig anslag tilsier et forbruk på 15 terrawattimer, noe som er mer enn Norges mye kritiserte strømeksport i 2002:

*Norge solgte 12,6 terrawattimer strøm til utlandet i fjor gjennom strømbørsen Nord Pool. Med en strømimport på 2,9 TWh var blir totaleksporten på 9,7 TWh.*

Den politiske bakgrunnen for Norges satsing på kraftkrevende industri er mangesidig, men distriktspolitikk veier tungt. Industrien ble i den nære etterkrigstida etablert for å bruke de enorme kraftressursene som ligger i fossefall og vassdrag.

Subsidierer

- Legger man ned denne industrien forsvinner tusenvis av arbeidsplasser i distriktene, sier Meldal. Hun sikter særlig til steder som Sunndal, Årdal og Sauda, med hjørnesteinsbedrifter innen kraftkrevende industri.

Staten subsidierer i praksis elektrisiteten aluminiumsverkene bruker. Prisen de betaler er derfor lavere enn vanlig strømpris, og langt lavere enn dagens strømpris.

- Vi er fornøyd med de langsiktige strømprisavtalene vi har med Statkraft, sier informasjonssjef Kristin Brobakke i Norsk Hydro. Men denne æraen er snart over.

Konsekvensene

- De betaler et sted mellom fem og 20 øre per kilowattime. Disse avtalene går ut om to - tre år, og da må industriselskapene kjøpe kraft på det åpne markedet, sier Ove Flataker, underdirektør i Olje- og Energidepartementet.

Konsekvensene av dette vil ifølge Valaker variere mellom ulike deler av industrien. Noen vil klare seg godt, andre vil få det tøft.

- Selskaper innen de lønnsomme delene av industrien har råd til det, mens de ikke fullt så lønnsomme vil slite. Aluminiumsindustrien er i dag lønnsom, mens for eksempel stålindustrien er mer utsatt, sier Flataker.

Mindre forbruk gir lavere strømpriser, ifølge departementet

*4,4 terrawattimer er beregnet ut fra et forbruk på 13,2 kwt per kilo aluminium (Hydros egne tall).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer