De virkelige strømsløserne

Hydros nye aluminiumsfabrikk i Sunndal bruker alene 4,4 terrawattimer (TWh) strøm* på å produsere 330.000 tonn aluminium i året. Det er mer enn strømforbruket i hele Oslo.

Publisert
Sist oppdatert

Strømforbruket for alle Oslos husstander er ifølge Viken Nett på drøyt 4 terrawattimer per år.

- Hydro-fabrikken vil dermed bruke mer strøm enn alle Oslo-husholdningene til sammen, sier Kjell Stamgård, informasjonssjef i Viken-eier Hafslund ASA.

- Den kraftkrevende industrien i Norge bruker rundt 31 terrawattimer per år. I tillegg brukes fem terrawattimer på industri med elektrokjeler. Totalt er dette en tredjedel av all strøm som brukes her i landet, sier Irene Meldal, informasjonssjef i Statnett.

Du må betale

Dette er strøm som ellers kunne vært tilgjengelig på kraftmarkedet. Mer tilgjengelig strøm gir mindre knapphet og lavere strømpriser til folk flest.

Med andre ord: Kraftkrevende industri sluker strøm mens politikere og fagfolk oppfordrer folk flest til å redusere strømforbruket. Mannen i gata må ta støyten.

Hydros fabrikker over hele verden produserer 1,4 million tonn aluminium i året. Med et strømforbruk på 13,2 kWh per kilo aluminium bruker Hydro totalt 18,48 terrawattimer strøm i året.

Norsk Hydro forsvarer strømbruken

I Norge

Hvor mye av dette selskapet bruker i Norge, vil ikke selskapet ut med. Et forsiktig anslag tilsier et forbruk på 15 terrawattimer, noe som er mer enn Norges mye kritiserte strømeksport i 2002:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer