Deilig å gå konk i England

I Norge blir ikke lønnstakere kvitt gjelden ved konkurs, men du kan flytte til England.

Mer enn tomt:  Det verste er ikke å være blakk, men å stadig ha stor gjeld om du selger alt du har og gir pengene til kreditorene. Kan du komme unna ved å flytte til England?
Mer enn tomt: Det verste er ikke å være blakk, men å stadig ha stor gjeld om du selger alt du har og gir pengene til kreditorene. Kan du komme unna ved å flytte til England? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britisk presse har i det siste blitt oppmerksom på en særlig form for konkursturisme som har fått fotfeste i sydøst-England: Tyskere, østerrikere, nederlendere, beligere og italienere melder flytting til landsdelen for å dra nytte av Englands gunstige konkurslovgivning.

Norge: Fem år med risgrøt

Om gjelden vokser deg over hodet i Norge, kan du ikke bli kvitt gjelden gjennom en konkurs, slik en næringsdrivende eller et selskap kan. Det finnes riktignok en sikkerhetsventil i form av en gjeldsordning. Den medfører at dine eiendeler blir fordelt mellom kreditorene, som deretter må avskrive restgjelden over fem år. I femårsperioden skal de ha all din inntekt minus det forbruket som ligger i standardbudsjettet til Statens Institutt for Forbruksforskning.

Det er noe ekte protestantisk over ordningen, der du skal gå kledd i sekk og aske og spise risengrynsgrøt i fem år mot å få tilgitt dine overforbrukssynder.

England: Gjeldfri etter ett år

Skylder du mer enn du eier i England, går du til retten og ber om å sli slått konkurs. Retten ber om en oversikt over dine eiendeler og gjeldsposter, og du vil bli slått konkurs ved dom. Det blir vanligvis oppnevnt en bostyrer, som vil selge eiendelene og fordele verdiene mellom kreditorene. Deretter blir resten av gjelden endelig slettet. Hele prosedyren skal ta høyst tolv måneder - som regel tar den åtte-ni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer