Deilig å være svensk i Norge

En svenske som flytter til Norge får ikke bare høyere lønn - i tillegg kan vi tilby lavere skatt, billigere strøm, og slett ikke gærne boligpriser.

Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har svenske Dagens Industri rådet arbeidssøkende svensker til å flytte til Norge mot høyere lønn.

- Norge skriker efter arbetskraft. Det finns över 88.000 lediga jobb i grannlandet. Di.se har hela listan över de hetaste yrkena, skriver avisen, som blant annet har intervjuet bankmannen Stefan Grimfors, som i Norge tjener 40 prosent mer enn i Sverige.

Les artikkelserien hos Dagens Industri.

Vår gjennomgang av de viktigste punktene i en svenskes personlige økonomi viser at høyere lønn slett ikke er den eneste velsignelsen i vente for Grimfors' landsmenn når de ankommer Norge. Her er flere:

Lavere skatt

Jobbe og bo i Norge er gunstig for nesten alle svenskens budsjettposter.
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Jobbe og bo i Norge er gunstig for nesten alle svenskens budsjettposter.
Illustrasjon: Per Ervland Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


En person som i en eller flere perioder oppholder seg i Norge i mer enn 183 dager totalt i en tolvmånedersperiode, blir skattemessig bosatt i Norge. Er du skattemessig bosatt i Norge, er du skattepliktig til Norge for all formue og inntekt uansett om den befinner seg i eller er opptjent i Norge eller i utlandet.

Les mer på Nordisk eTax: Skatteavtaler mellom Nordiske land

En fast jobb i Norge i mer enn 37 arbeidsuker per år plasserer deg altså innenfor det norske skatteregimet. Det skal du ikke være lei deg for - du betaler nemlig litt mindre skatt enn du ville gjort i Sverige. Ifølge OECD betalte en enslig skattebetaler i Norge gjennomsnittlig 29,0 prosent skatt i 2006, mens tilsvarende sats var 31,1 i Sverige.

Sammenlikn skatten i Norge med andre land her.

Billigere strøm

Også i strømmarkedet gjør svensken et kupp ved å flytte til Norge.

78 øre kilowatt-timen kostet strømmen her på berget første kvartal i fjor. På samme tid krevde svenske kraft- og nettselskaper (som har de samme innkjøpsprisene over børsen Nordpool), 120 øre - 50 prosent mer - fra vårt nabolands husholdninger

Trykk og se strømprisene i andre land.

Ikke boligprissjokk

En svenske kan gjerne ruste seg for et sjokk når han ser boligprisene, men det er ikke sikkert han blir sjokkert.

Ifølge statistikk for 2006 fra Rådet for Europeiske Eiendomsmeglere(CEPI), lå kvadratmeterprisene i Oslo mellom 2.216 og 5.029 Euro, mens gjennomsnittet i Stockholm oppgis til 4.098 Euro per kvadratmeter.

Går man til de nest største byene, er prisforskjellene enda mindre avskrekkende. En kvadratmeter i Bergen kostet fra 1.429 til 2.029 Euro. Maksimumsprisen i Bergen lå faktisk lavere enn gjennomsnittsprisen i Gøteborg, som var 2.335 Euro per kvadratmeter i fjor.

Unntak: Mat og bensin

En svenske i Norge kan altså spare penger på flere av de viktigste postene i et husholdningsbudsjett, i tillegg til å tjene mer enn han ville gjort i hjemlandet.

Men det er ikke til å komme fra: På et par punkter gjør det innhogg i lommeboken å flytte fra Sverige til oss.

Norsk bensin er blant verdens dyreste, og ifølge våre funn var prisen på en svensk liter i november 06 omtrent 95% av prisen i Norge. Se all verdens bensinpriser.

Den danske Konkurrencestyrelsen har publisert tall som viser at norske matvarepriser lå 38 prosent over gjennomsnittet i EU-landene i 2004. Tar man med alkoholholdige drikkevarer, var prisene 46 prosent over snittet i EU.

Til sammenlikning lå svensk mat og drikke bare 12 prosent over gjennomsnittet i EU - både med og uten edle dråper. Les rapporten her.

Den økonomiske svenske

Hadde det ikke vært for de høye norske prisene på mat og bensin, ville Norge vært fullt ut et økonomisk eldorado for en svenske.

Og unntakene trenger selvsagt ikke være til hinder for en svenske med ambisjoner om et mest mulig lukrativt opphold i Norge.

Én mulig løsning er åpenbar: Hyppige reiser til familie og kjæreste i Sverige med innlagte handlerunder av mat, drikke og bensin.

Legger vi matvareprisene ovenfor til grunn, sparer svensken mellom 20 og 25 prosent av hva de samme varene vil koste i Norge, for hver handlerunde han gjør i hjemlandet. For hver liter bensin kjøpt i Sverige, kan anslagsvis 5 prosent være spart.

Så mye koster tiden

Reiser lengde t.o.m 10 mil: 65 kroner/time Reiser over 10 mil: 129 kroner/time (1995-kroner) Kilde: Transportøkonomisk institutt Rapport 406/1998 Enhetspriser for reisetidskomponenter i persontransport.


Neppe lønnsomt

Er svensken for eksempel nyforelsket i Sverige og venneløs i Norge, blir gevinsten ved hjemreisene høyere enn de sparte matvareutgiftene. Dette kan komme godt med, fordi hjemreisene har også en kostnad. Både transportkostnadene og tidskostnader må med i regnestykket.

I dag kan en time ved rattet være verdt inntil 160 kroner ved langkjøring. Er reisen tur-retur på 6 timer, kan tidskostnaden bli en tusenlapp. I så fall må innkjøpene av mat og drikke tilsvare 3000 kroner hver gang, bare for å dekke inn tidskostnadene. I tillegg må selvsagt de rene transportkostnadene tas med.

Prisforskjellene er neppe så store på mat og bensin nabolandene imellom, at det åpenbart er lønnsomt for en svenske å reise ofte over grensen for å handle.

Godt råd

Det kan se ut som om Dagens Industris råd til sine lesere holder vann i rikt monn, også når man ser nærmere på postene i husholdningsbudsjettet.

Kom til Norge, tjen penger, spar penger og lev godt synes å være et kanonråd til en svensk arbeidssøker - og til stor nytte og glede på begge sider av grensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer