Deilige, billige dollar

Det spås full kollaps i dollaren: Gull for deg som handler på nett fra USA. Men kollaps eller ikke - du kan allerede tjene stort på å handle varer fra over there. Les også hvor mye kursen må falle før du sparer inn moms og spedisjonsgebyret.

Publisert
Sist oppdatert

Nedadgående kurve

En analytiker DinSides søsterpublikasjon iMarkedet har vært i kontakt med, spår et drastisk fall i dollarens verdi.

Det kan altså, om analytikeren får rett, være duket for superrabatter og gode kupp for den prisbevisste netthandleren.

Litt valutahistorikk

For nøyaktig ett år siden var kursen USD/NOK 6.7604. Siden den gang har dollaren falt, jevnt og trutt, slik at kursen, i skrivende stund, er 6.0485. Kursen har altså falt med omtrent 10,5 prosent.

Rent praktisk, i kroner og øre, vil dette si at om du kjøpte varer fra USA for 100 dollar i fjor betalte du 676,04 kroner (uten moms- og spedisjonsgebyr), mens du sparer 72 kroner om du kjøper de samme varene for 100 dollar i år.

Toll og moms

Tollen er i dag fjernet fra de fleste varer som er aktuelle å kjøpe på nett (for eksempel digitale videkameraer, fotoapparater, Hi-Fi, DVD-spillere, DVD- og VHS-filmer, CD- og LP-plater, mobiltelefoner og datautstyr) - uansett pris. Moms må du imidlertid betale på alle varer som overstiger 200 kroner, med unntak av bøker. Du slipper altså moms på det innbundne, skrevne ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.