Del barna - tjen 40.000 i året

Foreldre som velger delt omsorg får fortsatt minst av alle når de statlige overføringene summeres.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens forslag til statsbudsjett varsler ingen endringer i situasjonen for skilte som ønsker å ha delt omsorg. Det er fortsatt langt mer lønnsomt å "ta ett barn hver" enn å dele omsorgen for barna.

Senest i familiemeldingen, som ble fremlagt for stortinget i november i fjor, ble dette fenomenet utførlig beskrevet av regjeringen i et sett med beregninger.

For ett og samme par med to barn på 2 og 6 år, ble overføringene fra staten beregnet som nedenfor:Nærmere om beregningene finner du ved å trykke på lenkene i tabellen og i objektet til høyre i artikkelen.

Ulønnsomt med delt omsorg

Regjeringens egne beregninger viste at når et par velger å dele omsorgen for barna, er dette den minst lønnsomme modellen av alle. I alle fall hvis de er åpne og ærlige om valget overfor myndighetene. Hvis derimot hver av ektefellene registrerer seg med omsorgsansvaret for hvert sitt barn (blant annet registrerer dem på hver sin bostedsadresse), er det 40.000 kroner i året å tjene, selv om barna i praksis lever som om foreldrene skulle ha avtalt delt omsorg for begge. Denne varianten med "skjult delt omsorg" er en modell som også anbefales av systemkyndige familierådgivere rundt i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer