Deler sorgen på Facebook

- Teknologien går foran det personlige budskapet, sier psykolog.

Å dele sorg på nettsider som Facebook kan virke både positivt og negativt, ifølge psykolog.   Foto: colourbox.com
Å dele sorg på nettsider som Facebook kan virke både positivt og negativt, ifølge psykolog. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare timer etter at den 32 år gamle Ann-Marie Solås ble stukket ned og drept utenfor sitt hjem i Bodø tirsdag denne uken, ble Facebook-siden til kvinnen fylt med sorgreaksjoner fra venner og bekjente. Det skriver Dagens Medisin.

Les også: Livsfare setter spor

- Teknologien går foran det personlige budskapet, sier psykolog og leder ved Senter for krisepsykologi i Bergen, Atle Dyregrov, til Dagens Medisin, og legger til:

Emosjonell smitte

- Det som har skjedd viser at moderne teknologi også utfordrer oss på disse områdene i livet - og teknologien går foran det personlige budskapet. Det som kan være negativt med akkurat dette, er at det for eksempel på Facebook også kan komme ubehagelige beskjeder fordi en ikke kan kontrollere hva som legges inn av budskap.

Ifølge Dyregrov kan slike gruppefenomen også føre til forsterkede reaksjoner, og spesielt blant ungdom kan det utvikle seg en form for emosjonell smitte.

Positive sider

Det at sorg utrykkes så umiddelbart og så åpent i en slik kanal som Facebook, mener psykologen gjør at dødsbudskap ikke lenger kan overbringes på best tenkelige måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.