Delingsmodellen for begynnere

Skal du ha noe håp om å forstå delingsmodellen, må gå trinnvis fram.

Publisert
Sist oppdatert

Trinn1

Overskudd i alle bedrifter skattlegges som alminnelig inntekt med en flat skattesats på 28 prosent.

Alminnelig inntekt er virksomhetens samlede inntekter, minus alle kostnader (som lønnskostnader, finanskostnader, driftskostnader og avskrivninger).

Selskapet får trekke fra rentekostnader for et lån, mens renteinntektene av det samme lånet blir beskattet som alminnelig inntekt hos den som har lånt ut pengene. Selskapene betaler ut utbytte etter at skatt på overskudd er betalt, slik at utbytte beskattes på selskapets hånd. Den som mottar utbytte betaler i praksis ikke skatt av dette. Det betyr at kapitalinntekter (både renteinntekter og utbytte) beskattes med 28 pst. Forskjellen er at renteinntekt beskattes på mottakers hånd og utbytte på selskapets hånd.

Mens skatten på kapitalinntekter er flat, er skatt på arbeid progressiv pga. toppskatt og bunnfradrag. For inntekter over 300 000 kroner blir gjennomsnittsskatten høyere enn 28 prosent, stigende opp mot 40 prosent. Den marginale skattesatsen på arbeid er 55,3 prosent for de høyeste inntektene (arbeidsgiveravgift ikke inkludert).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer