Delingsmodellen for begynnere

Skal du ha noe håp om å forstå delingsmodellen, må gå trinnvis fram.

Publisert
Sist oppdatert


Trinn1

Overskudd i alle bedrifter skattlegges som alminnelig inntekt med en flat skattesats på 28 prosent.

Alminnelig inntekt er virksomhetens samlede inntekter, minus alle kostnader (som lønnskostnader, finanskostnader, driftskostnader og avskrivninger).

Selskapet får trekke fra rentekostnader for et lån, mens renteinntektene av det samme lånet blir beskattet som alminnelig inntekt hos den som har lånt ut pengene. Selskapene betaler ut utbytte etter at skatt på overskudd er betalt, slik at utbytte beskattes på selskapets hånd. Den som mottar utbytte betaler i praksis ikke skatt av dette. Det betyr at kapitalinntekter (både renteinntekter og utbytte) beskattes med 28 pst. Forskjellen er at renteinntekt beskattes på mottakers hånd og utbytte på selskapets hånd.

Mens skatten på kapitalinntekter er flat, er skatt på arbeid progressiv pga. toppskatt og bunnfradrag. For inntekter over 300 000 kroner blir gjennomsnittsskatten høyere enn 28 prosent, stigende opp mot 40 prosent. Den marginale skattesatsen på arbeid er 55,3 prosent for de høyeste inntektene (arbeidsgiveravgift ikke inkludert).

Og nå må du følge med:

Trinn2

Personer som både eier andeler i et selskap og samtidig arbeider i selskapet, blir kalt aktive eiere. Ofte vil det være vanskelig å skille mellom hvilken del av den samlede inntekten som er lønn for arbeidet og hva som er avkastning på den kapitalen de har investert i selskapet.

I mange tilfeller kan aktive eiere selv påvirke hvor mye av overskuddet som tas ut som lønn og hvor mye som tas ut som utbytte. Fordi kapitalinntekt beskattes mildere enn arbeidsinntekt på marginen, vil det ut fra skattemessige hensyn ofte være en fordel for aktive eiere at mest mulig av inntekten anses som kapitalinntekt og minst mulig som arbeidsinntekt.

Trinn3 - delingsmodellen

Ved skattereformen i 1992 ble det laget regler for beskatning av inntekten til aktive eiere - det er disse reglene som går under navnet "delingsmodellen".

Delingsmodellen tar utgangspunkt i den samlede næringsinntekten/overskuddet i et delingspliktig selskap. Denne inntekten fordeles på personinntekt og kapitalinntekt. Først beregnes kapitalinntekten, dvs. hvor mye som skal anses som avkastning på den investerte kapitalen i virksomheten. Resten av næringsinntekten, samt utbetalt lønn, skal anses som personinntekt og beskattes som lønnsinntekt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer