Delt omsorg

Den nye bidragsmodellen er ikke laget med tanke på delt omsorg. Reglene er egnet til å skape mye forvirring.

Publisert
Sist oppdatert

Trygdeetatens bidragsveileder, som er et brukbart verktøy til å beregne barnebidrag etter de nye reglene, gir ikke "riktig svar" ved delt omsorg.

Generelt for de nye bidragsreglene gjelder at forsørgelse av barn i utgangspunktet er et privat ansvar som staten ikke har noe med. Forsørgerne skal på egen hånd lage de avtaler de finner hensiktsmessige. Det er når de ikke selv klarer å nå frem til enighet om bidragets størrelse at de nye reglene kommer til anvendelse.

For delt omsorg, hvor barna har fast bosted hos begge foreldrene og har omtrent like mye samvær med begge, understreker Barne- og familiedepartementet at foreldrene antakelig også blir enige om bidraget.

Der de likevel ikke blir det, har departementet laget en fordelingsnøkkel. Den er ikke enkel å lese (se punkt 5.4.1.1 på denne siden), men konklusjonen er ikke så vanskelig:

"Regnestykket blir: bidragspliktiges andel av underholdskostnaden (fastsatt bidrag) minus ½ U. Dvs. enten 5/6 U minus ½ U = 1/3 U eller 4/6 U minus ½ U = 1/6 U."

Om du har betydelig høyere inntekt enn den andre forelderen, betyr dette at du kjører bidragsveilederen som om barnet bodde fast hos den andre. Oppgi 14-15 dagers samvær. Fra det bidraget du da får, trekker du fra halvparten av Underholdskostnaden (U) som er oppgitt på den samme siden i veilederen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer