Deltidsjobb går utover pensjonen

Se hvor mye du faktisk taper på å jobbe redusert.

Jobber du deltid, bør partneren din kompensere for tapt pensjonssparing. Se hvor mye du faktisk taper i regnestykket inni saken. Foto: Phantermedia
Jobber du deltid, bør partneren din kompensere for tapt pensjonssparing. Se hvor mye du faktisk taper i regnestykket inni saken. Foto: Phantermedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange arbeidstakere velger å jobbe deltid i perioder, ikke minst når de har fått barn. Likevel er det få som tenker over hvor mye de faktisk taper - i tillegg til mindre i inntekt.

Deltidsjobben gir nemlig en lavere opptjeningen av pensjon.

– Etter pensjonsreformen er det veldig lett å regne ut hva en taper i opptjening i folketrygden. Har man 100.000 mindre i lønn en periode, taper man 18.100 kroner i opptjening det året, sier Knut Dyre Haug, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Minus 18,1 prosent av tap inntekt

Etter at pensjonsreformen ble innført, er det nemlig slik at alle født i 1963 eller senere, har en opptjening på 18,1 prosent av brutto inntekt hvert år.

Jobber man deltid, mister man altså ikke bare tapt inntekt, men man går glipp av opptjening av pensjon.

Tar man utgangspunkt i en person med brutto årsinntekt på 450.000, som ifølge SSB tilsvarte en gjennomsnittlig årslønn for norske arbeidstakere i 2011, og som jobber 80 prosent, får man følgende regnestykke:

Ved 80 prosent arbeid gir dette et brutto inntektstap på 90.000 kroner. I tillegg mister man 18,1 prosent av dette beløpet i pensjonsopptjening.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer