Demens av herpes

Utbredt munnsårvirus knyttes til Alzheimers.

Publisert
Sist oppdatert

Mellom 70 og 80 prosent av Norges befolkning er smittet av viruset herpes simplex type 1 , som i noen tilfeller lager vonde forkjølelsessår rundt munnen.

Men noen forskere har hatt mistanke om at slik virusinfeksjon kan ha langt alvorligere konsekvenser enn såre lepper, ifølge forskning.no

En ny rapport konkluderer nemlig med at viruset finnes i 90 prosent av all plakk – karakteristiske avleiringer av proteiner – i Alzheimersrammede hjerner.

- Våre data antyder at viruset er en overordnet årsak til amyloid plakk, og følgelig antageligvis er en betydningsfull sykdomsforårsakende faktor i Alzheimers, skriver forskerne i rapporten som nylig ble publisert i Journal of Pathology.

De mener at resultatene kan ha mye å si for framtidas eldre.

Det er selvfølgelig mange sammenhenger som påvirker utviklinga av Alzheimers. Men dersom herpesviruset faktisk spiller en vesentlig rolle i sykdomsforløpet, kan forskerne på sikt utvikle nye medisiner basert på antivirale midler, eller vaksiner som kan hindre virusets herjinger.

Forkjølelsessår og Alzheimers

Til tross for at Alzheimers rammer hele 20 millioner mennesker i verden, vet vi ennå lite om årsakene til sykdommen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer