Demp smerter med sjokolade

Å fantasere om favorittmaten din kan hjelpe mot kronisk og akutt smerte, sier forskere.

Testpersonene som fantaserte om favorittmaten sin, kunne motstå smerter dobbelt så lenge som andre. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Testpersonene som fantaserte om favorittmaten sin, kunne motstå smerter dobbelt så lenge som andre. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Neste gang du sliter med akutt hodepine eller magesmerter, trenger du ikke lenger å knaske i deg drøssevis av smertestillende tabletter. Se for deg at du propper i deg deilig sjokolade eller favorittkaken din i stedet.

Fantaserte om mat

Teorien om å fantasere om mat, bygger på ideen om at man får tankene over på noe annet, noe som igjen kan redusere smertene. Forskere hevder nemlig at å fantasere om mat kan være en effektiv måte å takle både kronisk og akutt smerte, skriver ABC News.

Les også: Bli kvitt plagene uten medisiner

- Vi har funnet ut at matfantasier, for eksempel om å spise iskrem, sjokoladekake eller favorittmåltidet ditt, har en smertelindrende effekt. Teknikken får opp humøret og gjør deg mindre bekymret, sier psykologiprofessor Hamid Hekmat fra University of Wisconsin, som leder studien, til ABC News.

Isvann

Undersøkelsen omfattet 60 testpersoner som to ganger ble bedt om å legge hånden sin i isvann, slik at han kunne måle smerteterskelen og toleranse.

Les også: Musikk mot smerte

Prøv å fantasere om favorittmaten istedet for å ta smertestillende tabletter. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Prøv å fantasere om favorittmaten istedet for å ta smertestillende tabletter. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


I runde nummer to ble testpersonene delt opp i tre grupper. Hver gruppe ble bedt om å enten fantasere om favorittmåltidet sitt i detaljer, eller å se for seg en nøytral scene, som for eksempel mennesker som går på tur. Den siste gruppen skulle ikke fantasere om noe.

Testpersonene som skulle tenke på favorittmaten sin, klarte å motstå smertene dobbelt så lenge som de som ikke fantaserte i det hele tatt. De som ikke skulle tenke på noe annet under eksperimentet, viste nesten ingen forbedring i smerteterskel eller toleranse.

Sjokolade mest populært

Undersøkelsen viste at flest mennesker, hele 32 prosent, fantaserte om sjokolade, mens 31 prosent så for seg en roast dinner, som er et tradisjonelt britisk måltid med stekt kjøtt og tilbehør).

Ellers så var det pasta, pizza og frukt testpersonene fantaserte om.

Les også: Kvinner tåler smerte best

Tenk positivt

- En positiv tanke, uansett hvilken det er, vil fungere som smertelindrende, sier doktor Peter Staats fra Johns Hopkins University School of Medicine til ABC News.

Tidligere studier viser også at seksuelle fantasier kan hjelpe enkelte mot smerte. Selv om det i dag ikke finnes data om hvilken type fantasier som er mest effektiv mot smertelindring, mener forskere at dette er noe som varierer fra person til person.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer