Den aller viktigste forsikringen

Den kan være svært viktig, men den koster. Se hvordan du slipper billigst unna.

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsikringsbransjen mener folk bør bli flinkere til å forsikre seg selv, slik at en kan få en litt bedre økonomisk hverdag, dersom ulykken skulle inntreffe.

Men ulykkes- og uføreforsikringer er ikke førsteprioritet når nordmenn skal forsikre seg.

- Markedsundersøkelser viser at flere forsikrer tingene sine enn seg selv. De forsikrer innbo og løsøre, de forsikrer til og med husdyrene sine, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

Hun viser til en undersøkelse utført av Synovate i fjor, der det kom frem at drøyt åtte av ti nordmenn over 15 år har forsikringer på hjem, bil og reise. Til sammenlikning hadde bare fem av ti nordmenn livsforsikringer.

LES OGSÅ: Ny forsikringslov

Uføreforsinkringer er svindyre

Det er vel kanskje ikke så rart at terskelen for å skaffe seg en ordentlig livsforsikring sitter langt inne hos noen.

Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson Vis mer


Dokk Holm opplyser at en uføreforsikring kan koste flere tusen kroner i måneden, og premien øker med alderen.

- Jeg tror prisene er for høye, og forsikringene er dessuten for vanskelige å sette seg inn i, sier Dokk Holm.

Hun forteller at mange velger å spare opp en egen buffer med penger, som de mener skal hjelpe dem dersom ulykken skulle inntreffe. Dokk Holm understreker at en buffer er bra å ha, men kan ikke erstatte en uføreforsikring i omfang, spesielt om du er ung.

- Uføreforsikringen er helt klart den viktigste forsikringen. Og til yngre du er, til viktigere er det. For om du blir ufør, får du jo offentlig uføretrygd. Denne baserer seg på pensjonssystemet vårt, og om du ikke har opparbeidet deg så mange pensjonspoeng, vil du få en lav utbetaling.

LES OGSÅ: Få rabatt på boligforsikringen

Tabellen bviser hvor mange prosent av nordmenn over 15 år som har ulike typer forsikringer.Kilde: Synovates undersøkelse "Forsikring 2008", utført på vegne av Postbanken
Tabellen bviser hvor mange prosent av nordmenn over 15 år som har ulike typer forsikringer.Kilde: Synovates undersøkelse "Forsikring 2008", utført på vegne av Postbanken Vis mer


Tre typer uføreforsikringer

For å gjøre forvirringen total, er det flere typer uføreforsikringer du må velge mellom. For å gjøre det enda "enklere" har de forskjellige forsikringsselskapene forskjellige betingelser og betegnelser for uføreforsikringene.

Den mest vanlige formen for uføreforsikring bli ofte kalt uførekapital. Dette er en engangsutbetaling den dagen du blir erklært helt eller delvis ufør.

- Pengene er ment for å tilrettelegge hverdagen din som ufør, men er ikke en sum du kan leve på resten av livet, sier Dokk Holm.

Uførekapitalen skal altså hjelpe deg tilpasse hverdagen som ufør, for eksempel gjennom ombygging av bolig eller sletting av gjeld.

Du kan også velge en mer omfattende uføreforsikringstype, som ofte kalles uførepensjon. I motsetning til uførekapitalen, blir uførepensjonen utbetalt hver måned i uføreperioden, fram til du er pensjonist.

Om du får bruk for ordningen, vil den være et svært godt supplement til offentlig uføretrygd. Men gode forsikringsordninger har sin pris

Forsikring

Har du livsforsikring? (Avsluttet)
Ja(57%)
Nei(38%)
Vet ikke(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er den klart dyreste typen uføreforsikring, forklarer Dokk Holm.

I tillegg finnes det ordninger som gir deg utbetaling fra den dagen du blir syk, til du får den endelige beslutningen av legen om hvilken grad du er ufør. Denne er kjekk å ha, siden de andre forsikringene ikke blir utbetalt før etter diagnosen er fattet.

Husk også at dødsrisikoforsikring følger stort sett med uføreforsikringene, som gjør at en eventuell partner eller familie får penger til å betale ned gjeld eller liknende, dersom du skulle dø.

LES OGSÅ: Nekter å forsikre gullsmeder og studenter...

Slik blir forsikringen billigere

Før du skaffer deg en uførhetsforsikring, bør du finne ut om du kan bli forsikret gjennom jobben din.

Vanskelige forsikringer

Synes du det er vanskelig å vite hvilke forsikringer du virkerlig bør ha, og hvilke du bør styre unna? Du er ikke alene.

Forsikringsverdenen er så uoversiktlig at Forbrukerombudet har gjort saken til ett av sine vitigste satsningsområder i år. I en kommentar i Dagens Næringsliv sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon det er grunn til å møte mange forsikringstilbud med en god dose skepsis.

- Forsikring er viktig, derfor må folk vite hva de kjøper og hva de får dersom ulykken er ute. Erfaringen har vist at det gjenstår en del før det er tilfelle, skriver Thon i en kommentar i Dagens Næringsliv.


En rekke arbeidstakerforeninger har klart å forhandle seg frem til svært gunstige avtaler, og det er en god idé å sjekke hvilke tilbud du har tilgang til. Som regel kan også studenter som er tilknyttet en slik forening, få tilgang til gode forsikringsavtaler.

- Disse såkalte gruppelivsforsikringene har vist seg å være prismessig gunstigst, sier Dokk Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer