Spare penger

Den beste hverdagssparingen

Du kan spare mye på de store, faste utgiftene såvel som småforbruket.

GJENBRUK: Ikke kast planke-restene etter plattingen eller terrassen. Hvorfor ikke bygge noe av restene? Hva med ett praktisk bord til å ha på plattingen? Hvis noen av de gamle plankene er greie, bruk dem til å lage noe nytt. Video: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når var sist du sjekket nedbetalingsplanen på lånet ditt eller siste måneds kontoutskrift?

De færreste av oss har tid til å gjennomgå privatøkonomien sin på månedlig basis, men én gang iblant er dette lurt å bruke litt ekstra tid på.

Vi hjelper deg i gang ved å liste opp sju utgiftsposter du bør vie oppmerksomhet, og hvor mye du potensielt kan spare.

1. Boliglån

- De aller største engangssummene sparer du ved å ta en titt på de store faste utgiftene, som lån og forsikring, sier Karlin Moen i Norsk Familieøkonomi til Dinside.

Når det gjelder lån, er det imidlertid viktig at du sammenligner ofte, og det er ikke bare rentene som gjelder: Også termingebyr kan utgjøre en stor forskjell i løpet av nedbetalingstiden.

- For kort tid siden bisto vi et medlem med å flytte boliglånet sitt til en bank uten termingebyr. Selv om renteforskjellen ikke var den største, vil vedkommende spare 16.000 kroner i løpet av lånets resterende nedbetalingstid ved at termingebyrene nå er historie, sier Moen.

2. Forsikringer

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim råder deg til å sjekke forsikringene minst én gang i året. Send dem ut på anbud på Tjenestetorget.no.

Du blir ikke premiert for å være en trofast, passiv kunde - snarere tvert imot. Du kan lett spare tusenlapper med en normal forsikringsportefølje hvis du bytter til de billigste selskapene, skriver han på Pengeverkstedet.no.

Det kan også hende at du er dobbeltforsikret, for eksempel gjennom forsikringsordninger hos arbeidsgiver, og dermed kan spare mye på å ta en gjennomgang av personforsikringene sine, ifølge Norsk Familieøkonomi.

- Du tjener ingenting på å være dobbeltforsikret, og kan spare mye på å dobbeltsjekke. Selvfølgelig er det også viktig at du henter inn tilbud regelmessig, samt sammenligner både priser og vilkår, sier Moen.

3. Strøm

Strømmen er rekordbillig i disse dager, og ved å sjekke Strømpris.no kan du sikre deg gode avtaler med negativt påslag flere måneder fram i tid - enten ved å bytte strømselskap eller benytte deg av prismatch.

Men, uansett om du bytter eller matcher, må du følge med når tilbudsperioden løper ut, for da kan det hende du plasseres i en dyr og dårlig avtaler slik at vinninga går opp i spinninga.

Kvadsheim har også noen smarte strømspare-tips du kan ta med deg i hverdagen:

  • Skaff deg en energimåler, så finner du ut hvor mye strøm de ulike dippeduttene og hvitevarene dine bruker.
  • Skru helt av - Svært mye av forbruket til våre «nye» apparater som LED-skjermer, spillkonsoller og PC-er skjer i hvilemodus. Slå apparatet helt av eller trekk ut kontakten - da blir regningen litt mindre og brannfaren også redusert.
  • Kjøl ned kjøleskapet - Ha gjerne en liten «kjøleboks» i kjøleskapet hvor du setter frysevarer som skal tines opp til neste dag. Mye smartere å la dem tine opp i kjøleskapet, enn å sette dem på benken. Men, det krever naturlig nok lengre tinetid og mer planlegging.

4. Abonnement

Kanskje har du vært støttemedlem hos treningssenteret i flere år, eller har diverse avis-, magasin- og strømmeabonnementer du egentlig ikke bruker så mye?

Da er det på tide med en real opprydning - og belønningen i andre enden er at du har spart en solid sum.

- Sjekk også mobilregningen din og vurdér om du bør bytte abonnement. Det er mye dyrere å kjøpe ekstra datapakker hver måned enn å oppjustere abonnementet til et som inkluderer flere gigabyte, sier Moen i Norsk Familieøkonomi.

5. Drivstoff

Om drivstoffprisene er høye og du nærmer deg tom tank - fyll så du har til én dag eller to og vent heller med å fylle tanken full til prisen er på sitt laveste. Tidligere var tipset å fylle søndag kveld eller mandag formiddag, men dette er ikke lenger alltid tilfelle.

Prisforskjellen kan fort bli over tre kroner literen, og du kan lett spare flere tusen kroner årlig på å fylle tanken full på de riktige tidspunktene.

Og: Velg «kasse»-betaling framfor «kort»! Hvorfor? Les her:

6. Mathandel

Ukeshandling eller få turer på matbutikken har vist seg å være pengebesparende, som Dinside har skrevet om tidligere:

Bruk søndag kveld til å sjekke kommende ukes mattilbud hos butikkene og planlegg hvor du skal handle for å spare mest. Sett opp en matmeny og hold deg så godt som mulig til den. Du kan også med fordel bruke medlemsappene til matbutikkene for å spare litt hver gang du handler.

Det å begrense restaurant- eller kafébesøk i løpet av uka, kan også være smart for lommeboka. Men, husk samtidig at det er viktig å kose seg en gang iblant.

Har du kantine på jobb, kommer det an på ordningen om det lønner seg å kjøpe mat der eller ta med matpakke. Hvis du har et fast månedstrekk for kantinemat, fordeler dette seg gjerne som 20 til 30 kroner dagen. Det er ganske rimelig og vanskelig å matche med tilsvarende mat medbrakt hjemmefra, men har du ofte hjemmekontor kan det være at det bør regnes på.

7. Gjenbruk og pruting

Ta en titt i boden eller garasjen, og selg det du ikke bruker.

Trenger du noe nytt, enten til deg selv eller barna, bør du vurdere om det være nytt, eller om du kan finne noe brukt på Finn.no, Fretex eller Tise.

Det går også an å leie utstyr eller låne gratis, for eksempel hos Bua.

VARSEL: Er det et spesielt produkt du ønsker deg, som muligens kommer på tilbud? Da er dette et godt tips! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Er det helst nytt du vil ha, derimot, bør du bruke Prisjakt.no eller lignende tjeneste flittig, slik at du får produktet til lavest mulig pris. Noen butikker har også prismatch og gir deg den lave prisen hvis du framviser lenke fra Prisjakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer