Den beste sommermaten

Her er sommermaten du bør få i deg akkurat nå.

En kopp med moreller, cirka 17 bær totalt, inneholder omkring 87 kcal og gir 2,9 gram fiber. Foto: colourbox.com
En kopp med moreller, cirka 17 bær totalt, inneholder omkring 87 kcal og gir 2,9 gram fiber. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten ikke noe som gir en bedre følelse av sommer enn en stor kurv med ferske jordbær lukten av grillet mais. Ja, sommeren er høysesong for både frukt og grønnsaker. Og ikke bare smaker det godt – det er også veldig bra for helsa!

Studier viser at inntak av frukt og grønnsaker kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom, visse kreftformer og diabetes type 2. Og siden de er fylt med mye vann, er det relativt få kalorier i frukt og grønnsaker, i tillegg til lite fett og ikke noe kolesterol.

Det er ikke alle frukt og grønnsaker som har høysesong nå i sommer, men her viser vi noen næringsrike matvarer som er på sitt beste i sommermånedene:

Maten du ikke bør droppe
Maten som holder deg frisk

Mais

Mais er en kornvare. Kornvarer er kjent for å kunne redusere risikoen for slag, diabetes type 2 og hjertesykdom.

En halv kopp kokt mais inneholder cirka 88 kcal og 2,3 gram fiber, ifølge MSNBC. I tillegg er mais en god kilde til enkelte B-vitaminer, som folat. For å kunne kopiere og lage nytt arvemateriale (DNA) til nye celler i kroppen, trenger du folat.

Maisen er også rik på vitamin C og fosfor. Vitamin C er en sterk antioksidant som nøytraliserer frie radikaler før de rekker å skade cellene våre, og er dessuten et viktig protein i kroppen som støtter bindevev. Fosfor er blant annet viktig for bygge et sterkt benvev og sterke tenner.

Pass på: Noen barn putter mais i nesa!

I Norge har maisen høysesong fra august til september. Den kan spises både rå og kokt. Den egner seg godt i salater eller som tilbehør til kjøtt, kylling og fisk. Ikke minst er den god å spise alene: Legg maiskolben på grillen og smør på litt olivenolje og fersk parmesanost.

Moreller

En kopp med moreller, cirka 17 bær totalt, inneholder omkring 87 kcal og gir 2,9 gram fiber. Moreller er rike på betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A er blant annet viktig for synet, huden og er i tillegg bra for hjertet.

En kopp moreller dekker også det daglige anbefalte behovet for vitamin C, i tillegg til mangan, som er kjent for å forbedre virksomheten til hjernen, brystkjertlene, musklene og nervene. Moreller inneholder også kalium som er med på å regulere væskebalansen i kroppen. Moreller inneholder også en del fosfor, vitamin B og jern.

Dessuten er de rike på såkalte flavonoider. Flavonoider er et samlenavn for en gruppe antioksidanter som er kjent for å ha en gunstig virkning på blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

Spis dem alene eller ha dem i en fruktsalat, eller server sammen med ost. Du kan også lage syltetøy av moreller, eller ha dem som fyll i pannekaker, paier eller terter. Moreller har høysesong fra juni til august.

Spis sunnere i sommer

Blåbær

En kopp med ferske blåbær inneholder rundt 84 kcal og 3,6 gram fiber. Blåbær inneholder fiberet pektin, som reduserer mengden kolesterol og som trolig beskytter mot kreft. Blåbær er også rik på vitamin K, som er viktig for beina, samt mangan og antioksidanten vitamin E.

Blåbær er også svært rike på flavanoider som er en antioksidant. Blåbær er faktisk blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg sies det at blåbærekstrakt kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere, ifølge Frukt.no.

Og blåbær kan brukes til så mangt: Hell noen over frokostblandingen eller i yoghurten, lag smoothies med blåbær, eller de kan brukes i pannekaker, vafler og blåbærpai. De kan også spises som dessert eller mellommåltid med litt sukker på. Blåbærsaft er også god drikke. Eller hva med denne: Bland like mengder blåbær, olivenolje og eplecidereddik og vips har du en dressing.

Blåbær har høysesong fra juli til august.

Dette superbæret holder deg ung

Jordbær

En kopp jordbær inneholder rundt 46 kcal og 2,9 gram fiber, samt langt over det daglige behovet for vitamin C. De er også rike på mangan, folat – som blant annet er viktig for gravide for at fosteret skal utvikle seg normalt, samt forebygge hjerte- og karsykdom og vitamin B6 – som er med på å bryte ned proteiner, sukker og fett. Vitaminet deltar også i produksjonen av viktige signalstoffer i hjernen, ifølge Lommelegen.

Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet og beskytte mot betennelser, ifølge Frukt.no. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å kunne beskytte kroppen mot skader av såkalte frie radikaler.

Jordbær har en rekke bruksområder, som vi er kjent med, som kakepynt, i fruktsalat, i smoothies, til iskrem eller sammen med melk, fløte og rømme. Men er her kanskje en ny variant: Dypp jordbær i flytende sjokolade. Det smaker godt og i mørk sjokolade finnes det dessuten også et høyt innhold av antioksidanter.

Jordbær har sesong fra mai til august.

Sjekk her hvilken smoothie som er sunnest

Aubergine

En kopp med kokt aubergine gir cirka 35 kcal og 2,5 gram fiber. Den er også rik på en rekke vitaminer og mineraler, som kalium, mangan, kobber og B-vitaminene tiamin, vitamin B6 og folat.

Auberginen er også rik på andre stoffer som skal ha samme effekt som antioksidanter, og beskytter dermed mot kreft, bakterier og virus. Og husk at mange av de viktige næringsstoffene finnes i skinnet på auberginen.

Prøv å steke auberginen og tilsett den i en pastarett eller en lasagne. Dessuten fortjener den sin plass på grillen eller i en salat.

Eller hva med auberginerulader? Les oppskrift på KK.no

Tomater

En kopp tomater inneholder bare 32 kcal og 2,2 gram fiber. Tomater er fylt med alt du har behov for i løpet av en dag: vitamin C, vitamin A, betakaroten, kalium, vitamin K, mangan, krom osv.

Lykopen, som er et rødt fargestoff som blant annet finnes i tomater, er en kraftig antioksidant som reduserer risikoen for kreft og kan styrke beinhelsen.

Lag en suppe av tomater – kald eller varm, eller ha dem i salater eller pastaretter. De smaker også godt smørdampet, stekte eller gratinerte.

Sesong: juli til september

Lilla tomater mot kreft

Okra

Denne er ikke så kjent som de andre fruktene og grønnsakene som har vært presentert, men den kan brukes som bønner eller sukkererter, eller som grønnsak i gryteretter og salater eller stekt som tilbehør til kjøttretter. Den er kalorifattig og rik på kalium og vitamin C. Dessuten gir en kopp okra like mye fiber som en bolle havregryn.

Okra er også veldig rik på vitamin K og vitamin B6, som er viktig for henholdsvis koagulasjon av blod og for energiomsetningen i kroppen samt nervesystemet. Den har sesong fra juli til oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer