Den beste tapte

Europeisk industri klarte å forhindre at det kom advarsler på usunne matvarer.

Selvfølgeligheter og spesialistkunnskap:  Vi får nå GDA-merking av matvarer, noe forbrukerne neppe klarer å forholde seg til. I Norden har vi i tillegg Nøkkelhullmerket, som står på varer alle vet er sunne fra før. Foto: Per Ervland
Selvfølgeligheter og spesialistkunnskap: Vi får nå GDA-merking av matvarer, noe forbrukerne neppe klarer å forholde seg til. I Norden har vi i tillegg Nøkkelhullmerket, som står på varer alle vet er sunne fra før. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 16. desember falt trafikklysmerket gjennom i EU-parlamentet. Matvareindustrien ble for sterk, og vi får ikke merket usunne matvarer. I stedet får vi en fortsettelse av de tannløse og meningsløse merkesystemene vi allerede har hatt i mange år, som viser at du kan spise så mye rå kålrot du bare orker. Nøkkelhullmerket, et nordisk konsept som ble innført 17. juni i år, er et slags håndslag til femtitallsnostalgi og læreboka i matlaging vi hadde på skolekjøkkenet: Fiskekaker, råkost, poteter, grovbrød og lungemos vil få merket. Nøkkelhullordningen vil ikke hjelpe folk til å vurdere det de faktisk spiser, som frossenpizza, potetgull og fiskefingre.

Knallhard lobbyvirksomhet

Det tyske ukebladet "Der Spiegel" har i en artikkel gjennomgått matvarekonsernenes strategi for å forhindre at Trafikklysmerket, som på en enkel måte ville vist forbrukerne også hvilke matvarer som ikke var sunne, skulle vedtas i EU. En tidligere statssekretær for De Grønne i det tyske miljødepartementet, Matthias Berninger, står nå på lønningslisten til sukkertøygiganten Mars og har hjulpet dem til å påvirke politikerne. Nesten alt Mars produserer ville fått rødt lys med det nye systemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer