Den billigste slankekremen vant

DinSide har testet 11 ulike slankeprodukter, og noen av dem virker faktisk. 125 kroner er nok ...

Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har nesten alle hudpleieprodusenter lansert produkter med slankende effekt. DinSide har testet 11 produkter som koster fra 125 kroner til 1.400. Vi finner noen som virker, og andre som ikke holder mål. Og konklusjonen vil muligens overraske: Billigst - er også best!

Se resultatene: Stor test av slankeprodukter

Store løfter

Lovnadene er store. L'Oreal Perfect Slim Pro hevder å gi umiddelbart resultat. Huden skal bli myk og oppfrisket, appelsinhuden skal reduseres, og etter fire uker skal både hud og figur være oppstrammet.

La Prairie går ennå lenger, og lover om sin Complexe Cellulaire Minceur Corps: En skal få færre cellulitter, oppnå en oppstrammende effekt, og fettforbrenningen skal stimuleres.

Kan man virkelig smøre seg til en liten sprettrumpe? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Kan man virkelig smøre seg til en liten sprettrumpe? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Vis mer


Chanels Précision Body Excellence lover å løse opp kroppens fettdepoter, glatte ut appelsinhud og gi fastere hud.

Brukere av L'Oreals Perfect Slim Day & Night skal en få en stram og slank kropp. Testpersoner skal ha gått ned rundt 2,8 cm rundt lårene etter en måneds bruk, og 85 prosent av dem konstaterte at de fikk mindre appelsinhud.

Kan dette stemme?

Vi har testet: Se hvillke produkter som virket

Ifølge investeringsbanken Goldman Sachs bruker kosmetikkselskapene kun 2-3 prosent av inntjent salg på forskning og utvikling og hele 25 prosent på markedsføring.

I Norge er det Mattilsynet som har tilsyn med markedsføring av kosmetikk og hudpleie, og Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynet, har tidligere bekreftet overfor DinSide at det er ikke tillatt å love effekter som ikke er dokumenterte.

Les mer: Krem mot fett virker ikke.

Slankere lommebok

Bryter markedsføringsloven

Kosmetikkbransjens markedsføring opererer på kanten av loven. Det er Mattilsynet som har hjemmel i loven til å gripe inn overfor kosmetikkselskapenes villedende markedsføring

- Det er ikke tillatt å love effekter som ikke er dokumenterte, sier Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i seksjon fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynet til DinSide.

- Selv om det ikke er tillatt å si at produktene har egenskaper de ikke har, er det sjelden myndighetene griper inn. Det har de ikke kapasitet til, sier overlege ved Rikshospitalet, Joar Aurstad.

Hos Mattilsynet oppgir de at de har rundt 30 kosmetikklagesaker årlig og det har hendt at kosmetikkselskaper har måttet trekke tilbake udokumenterte påstander i markedsføringen.


Det vi vet helt sikkert, er at lommeboken blir slankere. Det dyreste produktet vi testet, Chrono Fitness pack fra Ericsson Laboratoire, kostet 1.400 kroner og var dosert for å rekke til 15 dagers bruk. Dersom man bruker dette produktet jevnlig, gir det en årlig kostnad på 34.066 kroner.

Det nest dyreste, Complexe Cellulaire Minceur Corps fra La Prairie, koster 1.055 kroner for en flaske som rekker omtrent til en måneds bruk. Dette gir en årlig kostnad på cirka 12.000 kroner ved jevnlig bruk.

Til sammenligning må du ut med en 5-6.000 kroner for et årsmedlemsskap på en av de store treningskjedene. Bruker man treningskortet flittig er man nesten garantert effekt. Trening og økt forbrenning, er en av de få dokumenterte metodene for å gå ned i vekt/få en strammere figur.

Les mer om trening og kosthold på DinSide Helse.

Alle vil slanke kroppen din

Hvor mye forbrukerne faktisk bruker på slike produkter er vanskelig å måle, ettersom de i salgsstatistikkene regnes innunder kategorien "hudpleie" i både Kosmetikkbedriftenes landsforening (KLF) og hos de fleste norske parfymeriene.

Ifølge statistikk fra KLF brukte vi 1.920 millioner kroner på hudpleie i 2006, mot 900 millioner i 1007. Til sammenligning brukte vi 1.075 millioner på utdanning, skoler og barnehager. Dette ifølge Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelse.

Men fra å være et produkt det for et par år siden kun var et fåtall produsenter som tilbød, er det nå knapt en hudpleieprodusent som ikke tilbyr en eller annen variant. Ifølge Trine Larsen i Dior øker også salgsvolumet.

- Før var det vanlig med rene anti-cellulittprodukter, nå ser vi at en rekke produkter også er strammende og slankende, sier hun til DinSide.

Dette er et produkt som har blitt mye mer vanlig å ha, og et produkt som alle merker tilbyr nå. Det viser i seg selv trenden.

Vi bestemte oss for å teste selv, og har i vinter smurt, gnikket, skrubbet og massert mage, hofter og lår - for å sjekke om det stemmer at man kan smøre seg slank.

Pristest: Her er den billigste kosmetikken

Optimistisk testpanel

Slankekrem

Bruker du et slikt produkt? (Avsluttet)
Nei, det er å kaste penger i vasken(64%) 828
Nei, men jeg har lyst til å prøve(28%) 356
Ja, hver dag(8%) 104
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Optimismen var ganske stor før vi gikk i gang med testingen, men da resultatene skulle måles var det endel som hang med nebbet.

- Innerst inne visste jeg vel at det ikke skulle virke, men det er litt som med Lotto, jeg var ganske sikker på at jeg hadde fått slankejackpotten - på tube, sier en av testerne til DinSide.

Vi har testet 11 ulike produkter, og samtlige har blitt testet av to testpersoner over en fireukersperiode (med unntak av Ericson Laboratoires produkt som var beregnet på 15 dager). Testerne målte seg rundt liv, hofter og lår før testen, og så etter én, to og fire uker. Testpanelet besto av helt normale norske kvinner i forskjellige størrelser, og i forskjellig form.

Se resultater fra testen her

Ingen lettvint løsning

Den som trodde at slankekrem er for de late, tar feil. Men det er stor forskjell på hvor mye tid og anstrengelser de ulike produktene krevde.

Det mest avanserte, fra Ericson Laboratoires, krevde at en masserte mage, rumpe og lår i 10-15 minutter hver eneste morgen og hver eneste kveld. Ikke akkurat for latsabber! Det enkleste var dusjvarianten fra L'Oréal, som kunne brukes mens man var i dusjen, for eksempel mens balsamen virker eller shampoen skylles ut, så det ikke krevde så mye ekstra tid.

Konklusjon:

Perfect Slim Pro fra L'Oreal er både best og billigst. Foto: Elisabeth Dalseg
Perfect Slim Pro fra L'Oreal er både best og billigst. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


En mer eller mindre entydig tilbakemelding fra testerne er: Slankekremer er stort sett hverken lettvint - eller effektivt.

- Det at jeg masserte lår og problemområder hver morgen og kveld har gitt meg fin og glatt hud, og jeg merket at jeg fikk blodsirkulasjonen godt i gang, forteller en av testpersonene. - Men kanskje ville jeg fått lik effekt dersom jeg hadde massert inn en helt vanlig hudkrem?

Vi holder en knapp på at ekspertene har rett: Den aller beste effekten får du av å spise mindre og forbrenne mer. Men dersom du skal kjøpe et produkt, anbefaler vi L'Oréals Perfect Slim Pro.

Denne er også praktisk fordi man kan få unnagjort massasjen mens man er i dusjen (vi liker to ting på en gang), så den krever ikke så mye ekstratid som endel av de andre produktene.

Det var imidlertid ikke den eneste som ga effekt:

Se resultater fra testen her

Her er produktene vi testet. Alle produktfoto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Her er produktene vi testet. Alle produktfoto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer