Den ene proseccoen skal være av høyere kvalitet

Kan du forskjellen?

FORSKJELL: Oriseccoen til venstre er produsert under strengere krav enn den til høyre. Forskjellen ser du på bokstavene på seglet. Foto: BERIT B. NJARGA
FORSKJELL: Oriseccoen til venstre er produsert under strengere krav enn den til høyre. Forskjellen ser du på bokstavene på seglet. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En flaske prosecco kan være så mangt. Er du opptatt av kvalitet, kan du se etter et eget segl på Prosecco-flasken, som røper om flaska du kjøper er regnet som et produkt av ekstra god kvalitet eller ikke.

Her er våre taxfree-favoritter

Merket med eget segl

Anders Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet. Foto: VINMONOPOLET
Anders Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet. Foto: VINMONOPOLET Vis mer


Ifølge Anders Stueland, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, har proseccoens hjemland, Italia, en egen lov for produksjon av vin som blant annet rangerer kvaliteten på blant annet prosecco.

Den som kommer øverst i denne kvalitetsrangeringen, kommer fra et eget område som har såkalt DOCG-status, som står for Denominazione di origine controllata e garantita.

Dette betyr at det stilles strengere krav til produksjonen, som blant annet hvilke druetyper som blir brukt, alkoholinnhold og avkastning.

Deretter finner man prosecco med såkalt DOC-status, Denominazione di origine controllata, som da skal være av hakket lavere kvalitet.

Vil du kjøpe prosecco som har slik DOCG-status, bør du se etter seglet på korken, som på bildet under. Det skal altså stå DOCG på seglet, og ikke DOC, om du vil ha prosecco med det som regnes som høyest kvalitet.

DCOG: Står det DCOG på seglet øverst på flaska, skal kvaliteten være ekstra god. Foto: BERIT B. NJARGA
DCOG: Står det DCOG på seglet øverst på flaska, skal kvaliteten være ekstra god. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Les også hvordan det gikk da vi bestilte vin fra utlandet

Merker du kvalitetsforskjellen?

Ved å velge seg en prosecco med DOCG-status, som ofte koster det samme som en av lavere status, vil du antakelig forvente en forskjell. Om du faktisk merker denne forskjellen, er ikke sikkert, ifølge Stueland.

- Tar man utgangspunkt i dette systemet, skal prosecco med DOCG-status være bedre. Men det er ikke nødvendigvis så lett å merke forskjell, sier Stueland, og viser til blindtester de selv har gjennomført, hvor det ikke nødvendigvis var merkbare forskjeller.

Han mener spranget i kvaliteten på prosecco er mindre enn mellom andre typer viner, men spytter du i en femtilapp ekstra bør det være mulig å merke forskjell.

Prøv Col Fondo

Er du på jakt etter en prosecco som skiller seg mer ut, kan det være verdt å prøve en såkalt Col Fondo, som ifølge Stueland ligger i prissjiktet 120 - 160 kroner på Vinmonopolet.

- Disse blir produsert på den gammeldagse måten, som begynner å bli populære igjen. prosecco som er Col Fondo gjærer ferdig etter å ha blitt tappet på flaske, forteller Stueland.

Denne varianten av prosecco er mindre fruktig enn den som er produsert på den moderne måten, og skal være mer sammensatt, og med et større spekter av aromaer.

Samtidig vegrer en del produsenter seg for å lage Col fondo, ifølge Stueland.

- Vinen kan være mer ustabil enn moderne prosecco, samtidig oppfatter de markedet som kritiske til viner med synlige gjærrester på flaska, forteller Stueland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer