Den forgjeldede binder nå!

Lønnsoppgjøret gir et uunngåelig resultat: Renten må opp. Denne gangen vil det gi renteøkning for publikum, og de med liten egenkapital bør binde renten nå.

Publisert

Det er ikke bare Norge som ikke klarer å bære gode tider. Den prosessen landets økonomi er inne i nå kalles "den nederlandske syken". Dette er navnet på vanskeligheter som skyldes at landet har for god råd. Når velgerne ser de store statsinntektene som strømmer inn på bok, blir det umulig for svake mindretallsregjeringer å holde igjen for alle gode ønsker. Samtidig jafser lønnstakerne til seg under lønnsoppgjørene. Tilsammen etterspør det offentlige og de private flere varer og tjenester enn det som er tigjengelig på kort sikt. Da må prisene opp. Og går prisene opp, må rentene også opp.

Isfjell? Hvilket isfjell?

Regjeringen får ikke flertall for skatteskjerpelser på Stortinget, for slike er Høyre og Fremskrittspartiet mot. På den annen side vil en varmhjertet sentrumsregjering heller ikke skjære ned på de offentlige utgiftene.

Offentlige nedskjæringer og skatteøkninger er det mest effektive midlet mot inflasjon. Det vil ha en øyeblikkelig effekt. Vi vil nok se en bitteliten skatteøkning (dyrere gul enke) og noen bittesmå nedskjæringer under revidert nasjonalbudsjett senere i mai, men det vil være alt for lite for sent: Norge fortsetter mot isfjellet for full damp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer