Den groveste grovisen

DinSide har testet næringsinnhold og smak på noen av de mest solgte grovbrødene.

Den groveste grovisen
Publisert
Sist oppdatert

Karius og Baktus skriker stadig mer desperat etter loff med sirup på. Det er nemlig færre og færre av oss som putter i oss det lyse brødet, og flere av oss som fyller handlevogna med sunt og grovt.

Og det er kanskje ikke så dumt. Velger du riktig type brød, kan det faktisk forebygge alt fra forstoppelse til kreft og diabetes type 2. Men er det grovt alt som glimrer?

Slik velger du riktig brød

Vi plukket ut ni bestselgere innenfor kategorien sunt og grovt og lot klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius ved DinKost hjelpe oss å skille klinten fra hveten. Elisabeth Lind Melbye, stipendiat i mat og ernæring ved Universitetet i Stavanger, har også bidratt.

- Det viktigste kriteriet for at et brød skal være sunt, er at det inneholder mye sammalt mel og kostfiber. Andre ting som kalorier er ikke så viktig i denne sammenhengen, mener Borchsenius.

Testet av smakspanel

Derfor har vi i hovedsak vurdert brødene ut fra grovhetsprosenten og andelen kostfiber som forteller hvor mye sammalt mel, hele korn og kli et brød inneholder.

Grovt og sunt betyr imidlertid ikke nødvendigvis godt og fristende. Derfor har vi også latt et panel på seks kvinner og menn gumle seg gjennom de ni grovisene og bedømme smak, konsistens og presentasjon. Deretter har de gitt karakterer på en skala fra en til seks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer