Den lykkelige årstiden

Sollys og varme gjør underverker for humøret når våren kommer. Slik får du mest ut av vår-lykken.

Publisert
Sist oppdatert

I et land som Norge betyr våren enormt mye for humøret og psyken.

For med solen og lyset kommer også hormoneller forandringer i kroppen som gjør deg til et lykkeligere menneske.

Men la deg ikke lure av de første solstrålene. For den virkelige vårstemingen slår kanskje ikke til før langt ut i mai.

Psykologisk etterslep- Rent fysiologisk går det raskt. Så fort lyset kommer tilbake, skyter nivåene av kortisolhormoner i været og gjør oss mer opplagte, forteller den svenske forskeren Thorbjörn Laike til avisen Expressen.

Han har forsket på hvordan vi i nord blir påvirket av de forskjellige årstidene. Og mener at det kan ta flere uker og måneder før sollyset får full effekt i kroppen.

- Vi begynner jo så smått å våkne nå i april. Men når vi spør mennesker om hvordan de har det, ser vi at det tar ganske lang tid før vi blir riktig opplagte og glade. Det er først i mai vi kommer skikkelig igang igjen etter vinteren. Dette skyldes et slags pykologisk etterslep, mener Laike.

De hormonelle konsekvensene av mer sollys, er at nivåene av melatonin synker og nivåene av kortisol stiger. Melatonin er kroppens eget søvn-hormon og dette betyr at vi også får lavere behov for søvn i de lyse månedene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer