Prisene på Freia Melkesjokolade varierer kraftig

Den minste sjokoladen er tre ganger så dyr

Eventyrsjokolade og Melkehjerter koster bokstavelig talt mer enn det smaker. 

SAMME INNHOLD: Alle disse produktene innholder den samme melkesjokoladen fra Freia. Men prisene per kilo varierer kraftig, blant annet fra den minste til den største. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SAMME INNHOLD: Alle disse produktene innholder den samme melkesjokoladen fra Freia. Men prisene per kilo varierer kraftig, blant annet fra den minste til den største. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Om du hører navnet Freia Melkesjokolade, er det gode sjanser for at du aller først tenker på den klassiske 200-gramsplata.

Men sjokoladen kommer i en rekke forskjellige utgaver, som i praksis smaker nøyaktig likt, men likevel har svært ulike priser.

Faktisk både dobles og tredobles prisen per kilo om du velger noe annet enn den største plata med melkesjokolade.

Prisen på melkesjokolade

Dinside kjøpte én av hver utgave på Coop Mega på Hasle i Oslo.

Her er hva butikken krever, sett bort fra eventuelle kampanjer:

pakkepris kilopris prosent dyrere
Et lite eventyr, 24gkr 13,50kr 562,50222 %
Melkehjerter, 130gkr 46,50kr 357,69105 %
Melkesjokolade, 60gkr 20,90kr 348,33100 %
Melkerull, 74gkr 18,90kr 255,4146 %
Melksjokolade, 200gkr 34,90kr 174,500 %
  • Den dyreste utgaven av Freias melkesjokolade er også den minste: Et lite eventyr. Den koster bare 13,50 kroner pakka, men da den kun inneholder 24 gram blir kiloprisen hele 562,50 kroner. Dette er over tre ganger så dyrt som den største plata.
  • Melkehjerter er også kostbart; de tynne hjertene på totalt 130 gram har en kilopris som gjør dem dobbelt så dyre som 200 gramsplata.
  • Å kjøpe en pakke Melkerull er faktisk billigere enn å kjøpe en 60-gramsplate. Ikke bare koster pakka mindre i seg selv, men den inneholder også mer sjokolade, som gjør kiloprisen rundt hundrelappen rimeligere.
  • Men det aller billigste er å kjøpe den største pakka; plata på 200 gram, med en kilopris på 174,50 kroner.
DYREST: Freias Et lite eventyr og Melkehjerter er de to dyreste variantene av melkesjokolade. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYREST: Freias Et lite eventyr og Melkehjerter er de to dyreste variantene av melkesjokolade. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Liten eventyrproduksjon

- Hvordan kan eventyrsjokoladen bli hele tre ganger så dyr som 200-gramsplata?

- Det er mange faktorer som spiller inn. Én ting er at klassikeren på 200 gram produseres i ekstremt stort volum. Produksjonen går døgnet rundt, hele tida, forklarer pressekontakt Celin Huseby i Freia-eieren Mondelez.

TRE STØRRELSER: Før fantes det en 100-gramsplate av Freia Melkesjokolade, samt Ego-utgaven. Nå er det bare tre igjen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRE STØRRELSER: Før fantes det en 100-gramsplate av Freia Melkesjokolade, samt Ego-utgaven. Nå er det bare tre igjen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

- Mens eventyrsjokoladen produseres et par ganger i måneden, og er et lite produkt sammenliknet med 200-gramsplata.

Dyrere hjerteproduksjon

Når det kommer til Melkehjertene, som er over dobbelt så dyre som 200-gramsplata, er det andre ting som bidrar til prisen, ifølge Freia.

- Det er et produkt som er vanskeligere å lage. Veldig tynne, små sjokoladehjerter tar lang tid, og dette produktet produseres heller ikke like ofte som den store plata, forteller Huseby til Dinside.

- Og om du ser på Melkehjertene, ser du at det er tiltenkt som en gaveeske. Man betaler også for emballasjen.

Forsvunnet 100-gramsproduksjon

Dinside sjekka prisene på melkesjokolade for tre år siden, også. Da fantes en 100-gramsplate med melkesjokolade, som nå har forsvunnet sammen med Ego-varianten.

100-gramsplata kosta for tre år siden 245 kroner kiloen. 60-gramsplata som har tatt over, koster 348 kroner kiloen – altså omlag hundre kroner mer.

- Mange forbrukere mente at 100 gram var litt for stort, og etterspurte den gamle klassiske størrelsen på 60 gram, sier Huseby til Dinside.

LES OGSÅ:
Smash-kuler er best i test
Slik bør du oppbevare godteriet
Visste du at du enkelt kan lage din helt egne Smash?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer